Tranendal van liedjes

cd pop Ryan Adams: Ashes & Fire ***

Bij zijn recente concert in het Amsterdamse Concertgebouw speelde de Amerikaanse singer/songwriter Ryan Adams helemaal niets van het nieuwe album Ashes & Fire dat hij op dat moment allang had opgenomen. Het tekent de onvoorspelbaarheid van de zanger die zijn carrière al ettelijke malen de nek heeft omgedraaid door wisselvallige concerten of door plompverloren aan te kondigen dat hij black metal een veel interessanter genre vindt dan de countryrock waarmee hij bekend werd. Toch is Ashes & Fire een vertrouwde Adams-plaat, doordrenkt van de poëtische melancholie die ook zijn onovertroffen solodebuut Heartbreaker kenmerkte. Een verrassende toevoeging is de achtergrondzang van Norah Jones, die haar gebruikelijke jazzy cool afwerpt voor een vocale warmte verwant aan countrydiva Emmylou Harris. Violen en steelgitaar omlijsten het tranendal van liedjes, van het vertwijfelde Save me tot het hoopvolle I love you but I don’t know what to say. Producer Glyn Johns voorziet Ryan Adams’ rauwe emotie van een glimmend vernisje, dat er gerust weer af mag als de zanger op 4 november terugkeert voor een concert in het Bredase Chassétheater.

    • Jan Vollaard