Tennisster Schoofs zorgt voor grote verrassing

Nederlandse maakt uitstekend debuut op hoogste niveau door van de Duitse Angelique Kerber te winnen.

Bibiane Schoofs heeft bij haar debuut op de WTA-tour voor een grote verrassing gezorgd. De 23-jarige Nederlandse, nummer 199 op de wereldranglijst, was in de eerste ronde van het tennistoernooi van Luxemburg met 2-6, 6-2, 6-1 te sterk voor de Duitse Angelique Kerber, de mondiale nummer 29. Schoofs plaatste zich voor het hoofdtoernooi door drie kwalificatiewedstrijden te winnen. In de volgende ronde treft ze Rebecca Marino. De Canadese schakelde de als tweede geplaatste Anastasia Pavlyuchenkova uit.

Schoofs, geboren in het Utrechtse Rhenen, stond jarenlang zeer laag op de wereldranglijst (in 2008 eindigde ze het jaar als 434ste, in 2009 als 640ste en vorig jaar als 488ste). Dit jaar is ze echter aan een opmars op de wereldranglijst bezig. „Het laatste half jaar heeft ze goed gepresteerd in de kleinere toernooien. Zo heeft ze de weg omhoog gevonden”, zegt bondscoach van Jong Oranje, Hugo Ekker.

Volgens Ekker zit Schoofs momenteel goed in haar vel, bovendien lijkt ze fitter dan ooit. „Voorheen had ze veel last van blessures en was ze soms ook vrij onzeker.”

Het Nederlandse vrouwentennis lijkt na vele slechte jaren weer een beetje in de lift. Arantxa Rus (de nummer 83 van de wereld), Michaëlla Krajicek (114) en Kiki Bertens (198) presteren de laatste tijd redelijk. Krajicek bereikte gisteren de kwartfinales van het ITF-toernooi in het Franse Limoges. (NRC)