Taakstraf voor journalist Micha Kat na bedreiging

Journalist en blogger Micha Kat is veroordeeld door een politierechter tot 120 uur dienstverlening (waarvan 60 uur voorwaardelijk) wegens doodsbedreiging van Telegraaf-verslaggever Bart Mos.

Mos, die Kat in 2007 bij zijn redactie had voorgedragen om te gaan werken als correspondent Thailand voor De Telegraaf, werd al tijden gestalkt door Kat. Volgens de journalist is er een grens overschreden toen Kat, via de telefoon, een doodsbedreiging uitte in het bijzijn van zijn kinderen. „Ik zit regelmatig met de kinderen in de auto en dit keer kreeg ik via de speaker te horen: Je krijgt een kogel door je kop.”

De rechtbank acht de uitspraak van Kat „een concrete, gerichte vorm van bedreiging”. De straf is zwaarder dan gewoonlijk omdat het slachtoffer journalist is. Als Kat de taakstraf niet voldoet, moet hij dertig dagen in de cel zitten. Kat, die naar eigen zeggen is geëmigreerd naar Laos, laat in een artikel op de website van HP/De Tijd weten dat hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Volgens hem is de aanklacht onzin. „Ik ga gehakt maken van De Telegraaf”, aldus Kat.