Speculeren mag niet meer op koersdalingen

Brussel pakt het speculeren op koersdalingen aan om het financiële systeem sterker te maken. Zinloos, zeggen economen.

Binnenkort niet meer mogelijk in het beurstheater: een brandverzekering afsluiten op het huis van je buurman.

Na meer dan een jaar van moeizame onderhandelingen tussen een delegatie van het Europees Parlement en de Europese Commissie zal de internationale effectenhandel aan banden worden gelegd. Het wordt moeilijker en in sommige gevallen zelfs onmogelijk om te speculeren op koersdalingen. Alleen als beleggers de bewuste aandelen of obligaties in bezit hebben, mogen zij zich indekken tegen koersdalingen daarvan.

„Short gaan heeft de crisis niet veroorzaakt, maar deze praktijk kan wel koersdalingen verergeren als er sprake is van moeilijke marktomstandigheden”, zei eurocommissaris Michel Barnier in een toelichting. Met dit besluit worden tijdelijke noodmaatregelen van diverse Europese lidstaten permanent gemaakt en tot het hele eurogebied uitgebreid.

Maakt een verbod op speculaties het systeem weerbaarder? Volgens economen is eerder sprake van het tegendeel. Zij hechten grote waarde aan de mogelijkheid voor beleggers om ook te verdienen aan koersdalingen. „Short sellen heeft een heel slechte reputatie, maar er bestaat zeer weinig wetenschappelijk bewijs dat het tot heftige koersbewegingen leidt”, zegt Jaap Koelewijn, hoogleraar ondernemingsfinanciering aan de Nyenrode Business Universiteit. „De essentie van financiële markten is dat risico’s verhandeld worden. Door delen daarvan te verbieden, maak je het banken juist moeilijker om risico’s goed te managen.”

Koelewijn noemt het buitengewoon makkelijk om de nieuwe regels te omzeilen. Volgens hem herhaalt de geschiedenis zich. „In de VOC-tijd werd er al short gegaan. Toen dat door de Nederlandse autoriteiten verboden werd, verhuisde die handel naar Londen.” (NRC)