Slavernij bestaat nog

Holland Doc: Curaçao

Ned. 2, 22.55-23.55

Zouden de fractievoorzitters de documentaire Curaçao hebben gezien, voor hun bezoek van eergisteren aan hun collega-parlementariërs op het eiland? Het had nuttig kunnen zijn: het ongemak van dat bezoek laat zich deels verklaren door wat de film aanroert. De timing van deze aflevering is om nog een reden perfect: het is ook een epiloog bij de zondag afgesloten NTR-serie over slavernij.

Want dat is de boodschap van Curaçao: de slavernij is nog niet voorbij. Regisseur Sarah Vos en co-regisseur annex cameraman Sander Snoep zetten stevig in, met historische teksten over de Nederlandse slavenhandel bij beelden van zwarte bouwvakkers die de droom van een witte projectontwikkelaar realiseren. De demagogische toon werkt potsierlijk.

Pas als de film zich richt op de goedwillende bedrijfsleider van een Albert Heijn in Willemstad wordt het interessant. Zijn personeel wil geen leiding geven en dat frustreert hem. Een Antilliaanse vrouw legt overtuigend uit hoe de slavernij doorwerkt in de hedendaagse verhoudingen tussen zwart en wit. Een stevige hand en de ander in de ogen kijken is brutaal voor Antillianen. De worsteling van de manager met cultuurverschillen is spannender dan het pamflettisme van de makers.

Mark Duursma

    • Mark Duursma