Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Laatste Gaddafi-bolwerk Sirte in handen Libisch verzet’

Een strijder van de Libische Nationale Overgangsraad toont op deze foto, die gisteren werd gemaakt, de 'V' van victory. Foto Reuters / Thaier al-Sudani

Het laatste overgebleven bolwerk van de verdreven Libische leider Moammar Gaddafi is in handen van het Libische verzet. In het centrum van de stad hebben strijders de nieuw vlag van het land gehesen en wordt er met machinegeweren in de lucht geschoten, melden verslaggevers van Reuters.

In Sirte is wekenlang gevochten tussen strijders van de Libische Nationale Overgangsraad en pro-Gaddafi krachten. Vandaag werden de laatste stellingen van de in Sirte overgebleven aanhangers van Gaddafi veroverd, aldus kolonel Yunus Al Abdali tegen persbureau Reuters.

“Sirte is bevrijd. Er zijn geen strijders van Gaddafi meer in de stad. We jagen nu op strijders die proberen te vluchten.”

Een militaire woordvoerder van de Libische Nationale Overgangsraad houdt tegenover persbureau AFP nog een kleine slag om de arm. Volgens hem is de stad “bijna vrij”. Eerder deze week werd Bani Walid ingenomen, het andere laatst overgebleven bolwerk van Gaddafi.

‘Stad wordt uitgekamd’

Journalisten van persbureau Reuters zeggen dat de laatste aanval op de pro-Gaddafi strijders vanochtend vroeg begon. Vlak voor de aanval probeerden vijf auto’s met aanhangers van Gaddafi de stad te ontvluchten, maar op de snelweg werden zijn gedood door de strijders van het verzet. De huizen en gebouwen in Sirte worden nu uitgekamd op overgebleven aanhangers van Gaddafi die zich wellicht verbergen.

‘Nog even afwachten, maar het stappenplan ligt klaar’

Volgens Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad is het nog even afwachten of Sirte nu daadwerkelijk gevallen is.

“De rebellen zijn vaak iets te vroeg met het aankondigen van de overwinning. Dus je moet nog even voorzichtig zijn. Het kan zomaar blijken dat er toch nog enkele gevechtshaarden zijn.”

Volgens Roelants liggen de plannen voor als de stad daadwerkelijk gevallen is in ieder geval al klaar.

“Als het laatste bolwerk echt is gevallen dan gaat het stappenplan naar democratie, wat al maanden klaarligt, in werking. De bedoeling is dan dat er binnen acht maanden verkiezingen worden gehouden in Libië.”