Samenwerken in de boksring

Bij de EK boksen zit Nouchka Fontijn met Marichelle de Jong in de halve finales in diverse gewichtsklassen. Voor de Olympische Spelen in Londen strijden ze om een plaats in dezelfde categorie.

Vreemd was het wel. Terwijl haar privécoach vanaf de tribune toekeek, kreeg bokser Nouchka Fontijn ook aanwijzingen van bondscoach Ton Dunk, die in de hoek van de ring stond.

Fontijn was not amused toen de boksbond twee weken geleden besloot dat haar coach, Abdel Fkiri, niet langer in de hoek mocht staan bij wedstrijden. De motieven voor dat besluit bleven onduidelijk.

Fontijn, uitkomend in de klasse tot 75 kilo, moest het akkefietje proberen te vergeten in de aanloop naar de Europese kampioenschappen, deze week in Topsportcentrum Rotterdam. Makkelijk was dat niet. Het bericht kwam als een totale verrassing voor haar. „Boosheid was een emotie die ik niet mocht toelaten”, zei Fontijn gisteren na afloop van haar kwartfinaleduel.

Ondanks de tumultueuze aanloop loopt de missie om EK-goud te winnen voorspoedig voor Fontijn. De 23-jarige studente fysiotherapie versloeg de Hongaarse Maria Kovacs, tweevoudig wereldkampioen, met 15-11. Morgen bokst Fontijn tegen de Engelse Savannah Marshall.

Na drie rondes was de stand gisteren nog gelijk bij het duel Fontijn-Kovacs. „Het thuispubliek heeft me zeker geholpen”, zei de Schiedamse, die met bezweet lichaam de pers te woord stond. „Ik geloof er echt in dat de jury eerder punten geeft als het publiek juicht bij een voltreffer.”

Zeker van haar zege was Fontijn niet. „Ik keek na afloop Ton Dunk aan. We twijfelden allebei. Uiteindelijk viel de score hoger uit dan ik had verwacht. Ik dacht aan één, twee punten verschil. Vier punten verschil was te veel, denk ik.”

Over steun had Fontijn zeker niet te klagen. Tientallen overwegend vrouwelijke supporters gilden haar naar de zege. En na afloop kwam Lucia Rijker, de meest succesvolle (kick)bokser van Nederland, haar complimenteren. Privécoach Abdel Fkiri bleef op de tribune. Fontijn: „Tijdens wedstrijden hebben we alleen oogcontact. Je kunt elkaar toch niet verstaan.”

Ton Dunk, bondscoach van de vrouwen, pleit voor eensgezindheid in het Nederlandse bokskamp. „Samenwerken is het sleutelwoord”, zei hij na afloop over de ontstane situatie. „We moeten het beste in elkaar naar boven halen. Natuurlijk moeten we met elkaar gaan trainen. Ik denk dat we allemaal stappen moeten maken om professioneler met onze sport om te gaan.”

In Londen staat boksen voor vrouwen voor het eerst sinds 1904 op de olympische agenda. Er zijn volgend jaar medailles te verdienen in drie gewichtsklassen: tot 51, tot 60 en tot 75 kilogram. Het traject naar de Spelen is niet eenvoudig. Fontijn en Marichelle de Jong, haar grote concurrente, moeten eerst strijden voor één Nederlandse plaats op de wereldkampioenschappen, volgend jaar in China. Als een van de twee Nederlandsen daar bij de beste vier Europeanen eindigt, is zij geplaatst voor de Spelen.

Fontijn hoopt de komende weken het traject naar Londen uit te stippelen. „Ik ben blij dat mijn coach en Ton gezamenlijk een plan hebben bedacht voor dit EK. Met beiden bespreek ik mijn partijen. Vandaag kwam dat ook goed tot uiting. Terwijl ik in de laatste ronde vol in de aanval wilde gaan, zei Ton: ‘nee, nee, want dan krijg je ze om je oren’. En daar had hij gelijk in”, blikte Fontijn tevreden terug op haar partij.

Aan het einde van de dag, toen Marichelle de Jong de ring instapte, was de zaal gevuld met enkele honderden toeschouwers. „Dit is prima reclame voor de bokssport”, meende De Jong na afloop van haar met 21-8 gewonnen partij tegen Nadine Appetz. Ze vecht in de halve finale tegen de Poolse Katarzyna Furmaniak.

Voor de 33-jarige De Jong zijn de Spelen in Londen de laatste kans op ‘eeuwige roem’. Volgend jaar stopt ze en de olympische leeftijdslimiet voor amateurboksers is 34 jaar. De Jong, nu nog uitkomend in de klasse tot 69 kilo, gaat zich na de EK richten op de olympische discipline tot 75 kilo. „Vanaf volgende week focus ik me op mijn nieuwe gewichtsklasse. Ik zal proberen één tot anderhalve kilo aan te komen. Het moet wel functioneel gewicht zijn, want het mag natuurlijk niet ten koste gaan van mijn snelheid.”