SABMiller slaat een mooie slag in Turkije

De overeenkomst van SABMiller met Efes ter waarde van 1,9 miljard dollar werkt op twee niveaus. Dat de brouwer met een Britse beursnotering de Russische divisie ruilt voor een aandeel in het Turkse bedrijf creëert een veel sterkere speler op een uitdagende biermarkt. En hoewel SABMiller voorlopig in de wachtkamer terechtkomt, heeft het concern straks een uitstekende uitgangspositie als de families die de grootste Turkse bierbrouwer bezitten ooit besluiten hun belangen te gaan verkopen.

Rusland mag dan de op drie na grootste biermarkt ter wereld zijn, nu de staat het wijdverbreide alcoholisme gaat aanpakken wordt die markt ook steeds lastiger. Een accijnsverhoging van 200 procent op bier vorig jaar werd gevolgd door een stap om vanaf 2013 de verkoop van bier vanuit kiosken aan banden te leggen. Er wordt nu ook harder opgetreden tegen drinken in het openbaar. De Russische markt is ook zeer zwaar bevochten, want Carlsberg, Anheuser-Busch InBev, Heineken, SABMiller en Efes strijden allemaal om hun deel.

Dat maakte een consolidatie onvermijdelijk. Het lag voor de hand dat Efes, de kleinste speler in Rusland in termen van inkomsten, en SABMiller, de kleinste in termen van verkochte volumes, elkaar zouden vinden. De Russische en Oekraïense divisie van SABMiller heeft in het jaar tot maart 2011 149 miljoen dollar winst behaald – wat overeenkomt met ongeveer 18 procent van de winst van de concerns samen. Maar als je de verwachte jaarlijkse kostenbesparing van 120 miljoen dollar meetelt, is het niet moeilijk te begrijpen waarom SABMiller een belang van 24 procent eiste.

De grootste verliezer zou wel eens Heineken kunnen zijn, dat nu – op grote afstand – de vierde plek op de Russische biermarkt inneemt. Als partner van Efes in Oezbekistan, Servië en Kazachstan had de brouwer een soortgelijke combinatie kunnen voorstellen. Maar net als Efes richt Heineken zich op de lagere prijsklasse, wat minder voordelen zou hebben betekend uit de gezamenlijke verkoop aan bars en de detailhandel. Daarentegen zijn de merken van SABMiller duurder en kennen ze waarschijnlijk hogere marges.

De overeenkomst is in verhouding belangrijker voor het kleinere Efes, wat de stijging van 5,3 procent van zijn beurskoers na de bekendmaking helpt verklaren, vergeleken met een koersstijging van 1,4 procent van SABMiller. Bovendien behouden de families Yazicilar en Oxilhan dankzij een aandeelhoudersovereenkomst met SABMiller een meerderheidsbelang.

Met een aandeel van 90 procent op de binnenlandse biermarkt blijft Efes zeer aantrekkelijk als het ooit te koop zou worden aangeboden. SABMiller heeft nu „het recht om het eerste bod tegen een eerlijke prijs” uit te brengen. De transactie toont aan dat de voorkeur van SABMiller nog steeds uitgaat naar de opkomende markten.

Quentin Webb

Vertaling Menno Grootveld