Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Russische blogger roept Rutte op tot hulp bij bestrijding corruptie

Mark Rutte legt een krans bij de gedenkplaats voor een onbekende soldaat in Moskou tijdens zijn driedaagse bezoek aan Rusland. Foto AFP / Natalia Kolesnikova

Tijdens een ontmoeting met premier Mark Rutte heeft de invloedrijke Russische klokkenluider en blogger Aleksej Navalny de Nederlandse regering opgeroepen om de wet- en regelgeving die het witwassen van geld moeten tegengaan, strenger toe te passen.

Volgens Navalny kan Nederland op die manier een belangrijke bijdrage leveren aan het bestrijden van de corruptie in Rusland. Hij doelde daarbij vooral op de activiteiten van het in Amsterdam gevestigde Russische oliehandelsbedrijf Gunvor, dat geleid wordt door een goede vriend van premier Poetin.

Navalny deed zijn oproep gisteravond aan het begin van een driedaags officieel bezoek van Rutte aan Rusland. De klokkenluider, die tal van grote corruptiezaken heeft geopenbaard, zei:

“Nederland heeft een sleutelpositie in Europa en moet een politiek van zero tolerance voeren als het over corruptie gaat”

Later die avond benadrukte Rutte op een persconferentie dat Nederland een strenge regelgeving tegen witwassen heeft. Om de corruptie en wetteloosheid effectief te kunnen bestrijden zei hij het veel belangrijker te vinden dat Russische bedrijven die zaken doen met Nederland de “hoogste juridische standaarden” naleven.

Rutte:

“Ik zal er tijdens mijn ontmoetingen met president Medvedev en premier Poetin op wijzen dat technologische modernisering alleen succesvol kan zijn als er ook justitiële modernisering bestaat.”

Rutte doelde daarmee op de magere ontwikkeling van de rechtstaat in Rusland.

Rutte in Moskou met grote delegatie

Behalve met Navalny sprak Rutte ook met mensenrechtenactiviste Tatjana Loksjina van Human Rights Watch, Jelena Panfilovna van anti-corruptiewaakhond Transparency International en Polina Savtsjenko van de homo-organisatie LGBT deel. Hij zei diep respect te hebben voor hun inspanningen om van Rusland een beter land te maken.

Rutte is in Moskou met een omvangrijke delegatie van vijftien bestuursvoorzitters van Nederlandse multinationals en vertegenwoordigers van zeventig bedrijven uit de mkb-sector. Hij wordt vergezeld door VNO-voorzitter Bernard Wientjes en minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen.

De komende dagen worden enkele belangrijke intentieverklaringen voor (verdere) samenwerking getekend, onder meer tussen Gasunie en Gazprom en tussen de Universiteit Groningen en technopark Skolkovo. Volgens Rutte is het bezoek een “bijzondere combinatie van een handelsmissie en een politiek bezoek”.