Ruime winst FC Twente, AZ niet verder dan gelijkspel

FC Twente-speler Roberto Rosales en Odense BK's Chris Sorensen strijden om de bal. Foto AP / Anders Brohus

FC Twente is dichtbij overwintering in de Europa League. De club uit Enschede boekte in Denemarken een ruime zege tegen Odense BK: 4-1. AZ verloor de koppositie in groep G na een gelijkspel tegen Austria Wien.

Met zeven punten uit drie wedstrijden gaan de Tukkers riant aan de leiding in groep K. Twente nam op bezoek bij de nummer zes van Denemarken direct het initiatief en kwam al na dertien minuten op voorsprong. Na een mooie combinatie met Luuk de Jong maakte Wout Brama, zaterdag al trefzeker tegen RKC, zijn tweede doelpunt in een week tijd. Emir Bajrami maakte er na een handige slalom door het strafschopgebied na een halfuur 0-2 van.

Nacer Chadli maakte in de tweede helft na maanden blessuretijd zijn rentree en was direct trefzeker. Baye Djiby Fall redde twintig minuten voor tijd de eer voor Odense, dat nog wel een vierde tegentreffer moest incasseren. Deze keer was het De Jong die op aangeven van Chadli zijn doelpuntje meepikte.

AZ ontsnapt aan nederlaag

AZ ontsnapte aan een nederlaag tegen Austria Wien. Door twee doelpunten in de laatste tien minuten speelde de koploper van de Eredivisie thuis met 2-2 gelijk tegen Austria Wien. AZ liep door twee tegengoals in het eerste halfuur bijna de hele wedstrijd achter de feiten aan.

In de achttiende minuut ging het voor de eerste keer mis toen Dirk Marcellis de bal uit een corner ongelukkig in eigen doel kopte. Het dit seizoen thuis nog ongeslagen AZ bleef ook daarna zwalken. Daarvan profiteerde Austria in de 29e minuut voor de tweede keer. Alexander Gorgon scoorde na goed voorbereidend werk van Nederlander Nacer Barazite.

AZ kreeg pas in de tweede helft grip op het spel van de Oostenrijkers, al bleven grote kansen lange tijd uit. Twintig minuten voor tijd was de thuisploeg via Pontus Wernbloom eindelijk dichtbij, maar een eigen doelpunt van Peter Hinka was uiteindelijk nodig om de aansluiting te vinden. Zes minuten voor tijd stelde Wernbloom uit een corner toch nog een punt veilig. AZ beëindigde de wedstrijd na rood voor Niklas Moisander met tien man.


Uitslagen groep G:

AZ Alkmaar - Austria Wien (Oostenrijk) 2 - 2
Malmö FF (Zweden) - Metalist Kharkov (Oekraïne) 1 - 4

Uitslagen groep K:

Odense (Denemarken) - FC Twente 1 - 4
Wisla Cracovie (Polen) - Fulham (Engeland) 1 - 0

    • David Haakman