Roemenië is nog niet klaar voor Schengenzone

Als voorwaarde voor de toetreding tot de Europese Unie in 2007 heeft Roemenië verdragen geratificeerd die de taalrechten van bevolkingsgroepen zoals de in Transsylvanië levende Hongaren waarborgen. Friezen, de Duits- en Franstaligen in de Benelux, de Zweedstaligen in Finland, de Welsh in Engeland, de Basken in Spanje en de Duitstaligen in Italië hebben vergelijkbare rechten.

In de vroegere Transsylvanische Hongaarse hoofdstad Cluj-Napoca kan men echter tot op de dag van vandaag geen woord of opschrift in het Hongaars vinden bij de gemeente of andere publieke instellingen, terwijl dit volgens de Roemeense wet 215 uit 2001 op het openbaar bestuur, dus op papier, wel verplicht is. Ook in de Transsylvanische stad Bontida zijn alle Hongaarstalige borden verdwenen en op politiekantoren wordt het gebruik van de Hongaarse taal systematisch geweerd.

Twee recente oordelen van de antidiscriminatieraad te Boekarest, waarin het niet-naleven van taalrechten door de politie van Cluj-Napoca en de gemeente Bontida met klem wordt veroordeeld hebben tot op de dag van vandaag hierin geen verandering gebracht. Nu het land toe wil treden tot de Schengenzone zal het, naast de bestrijding van criminaliteit en corruptie, door Nederland en de andere leden van de EU tevens consequent moeten worden aangesproken op het niet naleven van eerder gemaakte afspraken.

Drs. Gabor Landman

Penningmeester stichting European Committee Human Rights Hungarians Central Europe

Drs. Zsolt Szabo

Politicoloog

    • Drs. Zsolt Szabo Politicoloog