Protest tegen corruptie in Koeweit

In Koeweit-stad zijn gisteren meer dan 10.000 mensen de straat opgegaan om de emir ertoe te bewegen premier Nasser Mohammed al-Ahmad al-Sabah te ontslaan. Sjeik Nasser, een neef van de emir, wordt door de oppositie verantwoordelijk gesteld voor een ongekend groot corruptieschandaal waarbij ook vijftien van de vijftig parlementsleden betrokken zouden zijn.

Er zijn al herhaaldelijk demonstraties tegen de premier geweest maar dit protest was het grootste. In een toespraak aan het adres van de emir zei het fundamentalistische parlementslid Faisal al-Muslim dat de corruptie niet eerder zo’n omvang had aangenomen. „Hoogheid, het land is in gevaar [..] Hoogheid, het volk wil het aftreden van sjeik Nasser en het parlement ook.” De oppositie heeft aangekondigd door te gaan tot de premier weg is.

De procureur-generaal heeft vorige maand een onderzoek geopend naar de bankrekeningen van de verdachte parlementsleden, die volgens de oppositie in totaal ongeveer 300 miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen van de regering.

In de oliestaat Koeweit is de politiek bijzonder levendig in vergelijking met de andere Arabische Golfstaten. De oppositie, die een ruime minderheid in het parlement vertegenwoordigt, neemt geen blad voor de mond. Aan de andere kant heeft de emir al verscheidene malen gebruik gemaakt van zijn recht om het parlement te ontbinden als de oppositie naar zijn zin te ver ging. (AFP)