President leidt WK Brazilië

De president van Brazilië, Dilma Rousseff, gaat de leiding nemen in de organisatie van het WK voetbal nu de oorspronkelijke verantwoordelijke, de minister van Sport, wordt verdacht van fraude. Dat schrijven de Spaanse krant El País en Braziliaanse websites.

Het besluit betekent dat Rousseff, gesteund door het ministerie van algemene zaken, de onderhandelingen gaat leiden met wereldvoetbalbond FIFA over het WK, dat in 2014 wordt gehouden in Brazilië.

Het WK is een belangrijk dossier voor Rousseff, zeker nu de FIFA en andere internationale organisaties hun zorgen hebben geuit over het vermogen van Brazilië om het grote voetbalevenement te organiseren. Grote infrastructuurprojecten hebben vertraging opgelopen, waaronder de bouw en renovatie van stadions en de modernisering van de overbelaste Braziliaanse vliegvelden.

De minister van Sport, Orlando Silva, kwam afgelopen weekend in opspraak na de onthulling door een Braziliaans weekblad dat hij steekpenningen zou hebben aangenomen in ruil voor het verstrekken van subsidies voor sportprojecten.

Minister Silva, die zegt onschuldig te zijn, verdedigt zich vandaag in het Braziliaanse parlement tegen de aantijgingen. De presidentiële stap om de WK-leiding over te nemen, wordt in Brazilië gezien als een voorbode dat Silva zal moeten aftreden.