Politie-infiltrant runt drie Haarlemse coffeeshops

Een van de belangrijkste criminele politie-infiltranten heeft zich in Haarlem „met groeiend succes genesteld in de bovenwereld”. Met een gemeentelijke vergunning exploiteert hij drie coffeeshops in Haarlem – Liberty, Take Away Shop en Easy Going – die op naam zijn gesteld van familieleden. Dat is gebleken bij een onderzoek van politie, justitie, belastingdienst en de gemeente Haarlem.

Kris J. vergaarde in de jaren negentig een fortuin door voor het zogeheten IRT-politieteam op grote schaal drugs te importeren. Hij klom onder begeleiding van Haarlemse rechercheurs op in de onderwereld om informatie te vergaren over de top van het misdaadmilieu. Door falend toezicht verdiende J. veel geld en sneuvelde het politieteam. J. is verscheidene keren voor onder meer drugshandel veroordeeld. (NRC)