Partij Griekse premier Papandreou niet eensgezind over essentiële hervormingen

Een prominent lid van de Griekse regeringspartij van premier George Papandreou, Louka Katseli, heeft aangegeven tegen de hervormingsmaatregelen te stemmen die het land moet invoeren om aanspraak te blijven maken aan financiële noodhulp.

Een stem tegen van de voormalige minister van Werkgelegenheid is een tegenslag voor de regering, schrijft persbureau AP. Gisteravond stemde het Griekse parlement in de eerste van twee cruciale stemmingen voor nieuwe hervormingsmaatregelen. Vanavond volgt de tweede stemming die het pakket aan maatregelen waarschijnlijk officieel tot wetgeving maakt. Katseli heeft aangegeven niet te willen instemmen met de inperking van de rechten van Griekse werknemers.

Sommige afgevaardigden van de socialistische partij van minister-president Papandreou hadden al gedreigd niet te stemmen voor een aantal wetsartikelen. De bezuinigingen zijn nodig om de EU en het Internationaal Monetair Fonds ervan te overtuigen dat het land volgend jaar wel de doelstellingen van de noodlening haalt.

Vandaag gingen ongeveer zeventigduizend mensen de straat op in Athene om tegen de straffe bezuinigingen en hervormingen te demonstreren. Bij rellen is in ieder geval een dode gevallen, door een hartaanval, en raakten er minstens zestien mensen gewond. Gisteren ontaarden demonstraties ook al in geweld en toen raakten zeker veertien agenten gewond.