In beeld

Ontmoetingen van internationale leiders met Gaddafi

Moammar Gaddafi was tijdens zijn bewind een vreemde eend in de bijt in de internationale gemeenschap. De banden die hij onderhield met Afrikaanse leiders waren grillig en Europa en de Verenigde Staten moesten lange tijd weinig hebben van Libië vanwege de sponsoring van terreurgroeperingen en aanslagen. In 2001 besloot Gaddafi toenadering te zoeken naar het Westen en hulp te bieden aan de "War on Terror". Zo verscheen hij weer op het internationale toneel, niet meer als persona non grata, maar als een leider. Met de bloedige onderdrukking van zijn volk tijdens de Arabische Lente werd Gaddafi wederom geïsoleerd. Hieronder een overzicht van ontmoetingen die hij had voor en tijdens zijn rehabilitatie als Afrikaans leider.
De Britse premier Tony Blair schudt de hand met Moammar Gaddafi net buiten Tripoli op 25 maart 2004. In 2001 maakte de Libische leider na jarenlang terroristische groeperingen gefinancierd te hebben een diplomatieke omzwaai richting het westen om de strijd tegen terreur te ondersteunen.
Madeline Chambers / Reuters
De Franse president Nicolas Sarkozy begroet Gaddafi bij het Elysee-paleis in Parijs op 10 december 2010.
Jacky Naegelen / Reuters
Egypt's President Hosni Mubarak (L) and Libyan leader Muammar Gaddafi samen met de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak bij het presidentiële paleis.
Reuters
De Amerikaanse president Barack Obama schudt Gaddafi de hand. De Verenigde Staten en Libië hadden lange tijd een zeer slechte relatie vanwege de steun aan terroristische groeperingen en de bomaanslag op een Berlijnse disco in 1986, een plek waar veel Amerikaanse soldaten uitgingen. In een reactie hierop liet toenmalig president Ronald Reagan bombardementen uitvoeren op Tripoli, waarbij de geadopteerde dochter van Gaddafi zou zijn omgekomen.
Alessandro Bianchi / Reuters
Van de drie leiders die vooraan staan op de foto is alleen de linker, Ali Abdullah Saleh uit Jemen nog in het zadel. Gaddafi werd vandaag gedood en de Egyptische president Hosni Mubarak trad in februari af na gigantische demonstraties. Deze foto werd in oktober 2010 gemaakt tijdens een ontmoeting van Afrikaanse leiders.
Asmaa Waguih / Reuters
De voormalige president van Tunesië, Zine al-Abidine Ben Ali, verwelkomde Moammar Gaddafi op 10 januari 1990 op het vliegveld in Tunis. Ben Ali ontvluchtte in januari Tunesië na de eerste grote demonstraties in de Arabische lente. Zaterdag vinden in Tunesië de eerste verkiezingen plaats sinds de val van Ben Ali.
Frederic Neema / Reuters