Onderzoek naar fraude bij uitkeringsinstantie

Een medewerker zou een bevriende headhunter hebben ingeschakeld om personeel te leveren.

. Uitkeringsinstantie UWV heeft een groot intern onderzoek ingesteld naar mogelijke fraude op het hoofdkantoor van de organisatie in Amsterdam. Dat meldt RTL Nieuws. Tot op de het niveau van de directie zouden UWV-medewerkers worden gehoord.

Het UWV bevestigt tegenover RTL dat een manager van de instantie geschorst is tot het onderzoek is afgerond, maar wil zich verder niet over de kwestie uitspreken. Bronnen vertelden dat het onderzoek is begonnen na een melding over een medewerker die een bevriende headhunter zou inschakelen om personeel te leveren. De medewerker zou daarvoor geld krijgen. Het UVW onderzoekt nu of de medewerker geld heeft aangenomen.

Het onderzoek zou zich ook richten op de aankoop van dure software buiten de voorschriften van het UWV om. Volgens interne bronnen begreep niemand die aankoop en is de software nauwelijks gebruikt. Onderzocht wordt of de medewerker steekpenningen heeft aangenomen van de leverancier van de software.

De betreffende ambtenaar laat via zijn advocaat aan RTL Nieuws weten dat hij naar zijn mening niets fout heeft gedaan. Hij zegt altijd te hebben gehandeld met medeweten van zijn meerderen. Uitkeringsinstantie UWV denkt dat het onderzoek nog vier weken gaat duren. In totaal worden ongeveer twintig mensen gehoord. (NRC)