Officiële aanklacht tegen verdachten Iraans moordcomplot

Amerikaanse justitie heeft vandaag de twee Iraanse mannen, die verdacht worden van een moordcomplot om de Saoedische ambassadeur in Washington te vermoorden, officieel in staat van beschuldiging gesteld.

Een zogenoemde grand jury, een rechtskamer die onderzoekt of iemand van een misdrijf kan worden beschuldigd, besloot daar vandaag toe. Dat meldt persbureau Reuters.

Anderhalve week geleden maakten de Amerikaanse autoriteiten bekend dat zij een Iraniër hadden gearresteerd die onder andere een aanslag zou hebben gepland op de Saoedische ambassadeur in Washington. De 56-jarige Iraniër Manssor Arbabsiar werd vorige maand gearresteerd. Zijn vermoedelijke partner Gholam Shakuri zou zich nog in Iran bevinden.

De twee zouden banden hebben met de zogenoemde Quds-eenheid, een onderdeel van de Iraanse Republikeinse Garde. Iran ontkent echter alle betrokkenheid bij het vermeende moordcomplot en noemt de beschuldigingen “absurd”. Saoedi-Arabië heeft inmiddels wel de eerste stappen ondernomen om Iran aan te geven bij de VN Veiligheidsraad. Dit zou tot nieuwe sancties tegen het land kunnen leiden. De VS stelden vorige week al sancties in tegen de Iraanse vliegtuigmaatschappij Mahan Air, het bedrijf zou namelijk “financiële steun en technische uitrusting” bieden aan de Quds-eenheid.