Obama: Libiërs, respecteer mensenrechten

Caption: President Barack Obama leaves the Rose Garden of the White House in Washington, Thursday, Oct. 20,2011, after speaking of the death of Libyan leader Moammar Gadhafi. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais President Barack Obama verlaat de Rozentuin voor het Witte Huis waar hij net een persconferentie gaf over de dood van Moammar Gaddafi. Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

Het regime van Moammar Gaddafi is vandaag definitief ten einde gekomen. En dat moet een voorbeeld zijn voor de totalitaire dictaturen in de regio, dat ook hun heerschappij ten einde kan komen. Want wie het volk probeert te regeren met tirannie zal dat niet kunnen volhouden.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama zojuist in een toespraak voor het Witte Huis in Washington. Hij wenste het Libische volk het beste te, maar ook sterkte. “Het zullen moeilijke, maar hoopvolle dagen zijn die nog moeten komen”, sprak Obama Libië toe.

De Amerikaanse president benadrukte in zijn toespraak ook de Amerikaanse rol in de beëindiging van het Libische conflict, maar gunde de Libiërs “hun dag”. Obama:

“Bijna acht maanden hebben veel Amerikanen veel moeite geleverd om de Libiërs te beschermen. Onze diplomaten hebben een wereldwijde reactie weten te bewerkstelligen. Zonder ook maar één Amerikaanse militair op de grond te hebben, zijn onze doelen behaald. We zien de kracht van het Amerikaanse leiderschap. We hebben Al-Qaida-leiders gepakt en boeken vooruitgang in Afghanistan. Maar deze dag is van de Libiërs. Zij kijken vooruit naar een nieuwe dag. Wij wensen de Libiërs het beste. Het zullen moeilijke, maar hoopvolle dagen zijn die nog moeten komen.”

Verder sprak Obama over een belangrijke dag in de geschiedenis van Libië en hun verantwoordelijkheid om een democratie op te bouwen die de mensenrechten van iedereen in het land respecteert, ook die van de aanhangers van Gaddafi. Obama:

“Toen Gaddafi’s troepen een jaar geleden van dorp tot dorp gingen om het volk te terroriseren, keek de wereld niet de andere kant op. Dit is een belangrijke dag in de geschiedenis van Libië. De donkere schaduw is weg en de Libiërs hebben nu de verantwoordelijkheid om een democratie op te bouwen die het totalitaire regime volledig verslaat. Wij roepen onze Libische vrienden op de mensenrechten te respecteren voor alle Libiërs, ook voor hen die gevangen zitten.”

    • Hans Klis