Nurten Albayrak van COA blijft geschorst

Albayrak zou de voortgang van het onderzoek naar haar functioneren kunnen belemmeren als ze haar werk weer oppakt.

Nurten Albayrak keert voorlopig niet terug als directeur van COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Dat heeft de rechtbank in Den Haag gisteren bepaald. Albayrak moet eerst het externe onderzoek naar haar functioneren afwachten dat is ingesteld op last van de raad van toezicht en minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel, CDA). Gisteren werd ook bekend dat voormalig staatssecretaris van Justitie Ella Kalsbeek is benoemd tot lid van de raad van toezicht.

Albayrak (46) werd vorige maand op non-actief gesteld, na anonieme klachten over een verziekte werksfeer. Ook had zij volgens Leers ‘inconsistente informatie’ gegeven over haar salaris, dat ruim boven de Balkenendenorm van 188.000 euro ligt. Albayrak eiste via een kort geding haar baan terug.

De rechtbank komt niet tegemoet aan haar eis, omdat Albayrak zolang het onderzoek duurt de „voortgang en werkzaamheden van het COA ernstig zou belemmeren” als ze haar werk weer zou oppakken. „Maar als uit het onderzoek blijkt dat haar geen blaam treft, wordt zij gerehabiliteerd”, aldus de rechtbank in een toelichting. Albayrak zegt dat de uitspraak haar „tot verbazing stemt”. (NRC)