NS-dochter verzorgt spoorvervoer bij Olympisch Park

Abellio, de Britse dochteronderneming van de NS, heeft een aanbesteding gewonnen voor het spoorvervoer ten noordoosten van Londen. De Nederlandse Spoorwegen krijgen zo een belangrijke rol in het treinvervoer tijdens de Olympische Spelen in Londen volgend jaar.

Het Greater Anglia-netwerk omvat twee lijnen die vertrekken vanuit Liverpool Street Station in het hart van de Londense City, en richting Cambridge en Norwich gaan. Ook de havenstad Harwich, het vliegveld van Stansted en Stratford, het station bij het Olympisch Park, behoren tot het netwerk.

Abellio schrijft in een persbericht:

Upon taking over the contract Abellio will be responsible for 3,000 employees and the safe operation of 43,000 services per month, carrying 2 million passengers per week.

Omzet Abellio verdubbeld

Abellio wordt door de aanbesteding een van de grootste openbaarvervoersbedrijven die vanuit de Britse hoofdstad opereert. De NS-dochter runt in Engeland al twee regionale spoorwegen rondom Liverpool, en enkele buslijnen in Londen. Met de overname verdubbelt de omzet van het bedrijf tot 1 miljard pond per jaar.

Aan de aanbesteding deden ook twee andere grote vervoerders mee: Go-Ahead Group en Stagecoach. Het Britse ministerie koos voor Abellio vanwege de ‘belangrijke verbeteringen voor passagiers’ die de NS-dochter belooft te realiseren.

De concessie is voor 2,5 jaar. In die periode zal een nieuwe aanbestedingsronde worden uitgeschreven voor een concessie van vijftien tot twintig jaar.