Noodlijdend Saab ontvangt nieuw financieringsvoorstel

De Saab-fabriek in Trollhaettan, ten noorden van Gotenburg. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

Het noodlijdende autobedrijf Saab heeft een financieringsvoorstel ontvangen van North Street Capital. Dat heeft het moederbedrijf Swedish Automobile vandaag bekend gemaakt.

Saab stelt van plan te zijn op het voorstel in te gaan, omdat het bedrijf betwijfelt of de brugfinanciering via het Chinese Youngman en Pang Da Automobile Trade volledig betaald zal zijn op 22 oktober. De autoproducent heeft een deel van de brugfinanciering al ontvangen. Directe beschikbaarheid van financiering is nodig om de reorganisatie van het noodlijdende bedrijf voort te zetten.

Het financieringsvoorstel bestaat uit een lening ter waarde van 60 miljoen dollar, met bepaalde activa van Saab als onderpand. Ook worden er 2.386.635 gewone aandelen overgedragen voor 4,19 dollar per aandeel.

De aandelen zullen vrijdag 21 oktober geheel betaald worden, meldt persbureau Dow Jones. De details met betrekking tot de lening zullen de bedrijven eerst verder moeten uitwerken, wat uiterlijk op maandag 24 oktober afgerond moet zijn. De financiering zal daarna binnen twee dagen volgen.

Chinese investeerders wachten op goedkeuring
Door de financiële problemen ligt de productie bij Saab al sinds april stil. Een verzoek tot uitstel van betaling werd door de rechter afgewezen, maar in hoger beroep toch toegekend. Youngman wil samen met een ander Chinees bedrijf investeren in Saab, maar de bedrijven wachten al maanden op goedkeuring van de Chinese autoriteiten.