Niet is zo onschuldig als het lijkt

Nederland, Apeldoorn, 27-9-2011 Aanslag op Koninginnedag Op koningendag 2009 rijdt Karst T in op de mensenmenigte die staan te kijken naar het voorbij rijden van de Koninklijke familie in een open bus. De aanslag kostte acht mensen het leven, onder wie de bestuurder van de auto. De Koninklijke familie, op wie de aanslag gericht was, bleef ongedeerd.

Je kijkt naar de foto’s. Je denkt: hier is niets aan de hand. Je kijkt nog een keer. Je denkt: deze plekken ken ik ergens van. Je leest: ‘Linksonder zie je de plek waar 22 augustus 2009 de strandrellen van Hoek van Holland plaatsvonden. Eén persoon overleed. Linksboven het kruispunt in Apeldoorn waar Karst T. op Koninginnedag 2009 inreed op een mensenmassa. Acht mensen overleden. Rechtsonder het terrein van Pukkelpop, waar deze zomer vijf mensen om het leven kwamen toen noodweer over het festivalterrein trok. Rechtsboven een gedeelte van het Love Parade-festivalterrein in het Duitse Duisburg. In de zomer van vorig jaar komen hier duizenden mensen in de verdrukking. Er vallen 21 doden door verstikking.’

Ineens verandert je beeld, van een onschuldige plek in een indringende plek. Dat is precies wat fotograaf Allard de Witte wilde bereiken met zijn fotoserie, die in zijn geheel te zien is op De Dag van de Fotografie, 21 oktober in Amsterdam. De serie hoort bij het project Feest van nrc.next en fotobureau Hollandse Hoogte.

De foto’s van De Witte geven een dubbel gevoel. „Je hebt over de ramp gelezen, er zijn mensen overleden”, vertelt de fotograaf, „maar op de plek zelf zie je niets.” Wat de plekken fascinerend maakt, vindt De Witte.

„De impact was ook zo groot, omdat er op die plekken, voor de ramp zich voltrok, juist de ontspannen sfeer van een feest hing”, vult hij aan.

Fotografen kregen het thema ‘feest’ om zelf mee aan de slag te gaan: hoe vieren wij Nederlanders feest, hoeveel soorten feestjes kennen wij en is het niet elke dag feest?

Lees meer over de Dag van de Fotografie op dedagvandefotografie.nl