NAVO-troepen ruimen Servische barricades op in Noord-Kosovo

A NATO-led Kosovo Force (KFOR) helicopter lands next to barricades made by local Serbs on the Brnjak border crossing between Serbia and Kosovo, on Wednesday, Oct. 19, 2011. Hundreds of Serbs gathered at the barriers to protect them from forced removal by the peacekeepers who say they want to establish freedom of movement in the region, and reopen supply routes for their troops. (AP Photo/Darko Vojinovic) Een helicopter van de NAVO-vredesmacht landt naast barricades gemaakt door Serviërs aan de grenspost Brnjak tussen Servië en Kosovo. Foto AP / Darko Vojinovic

De NAVO-vredesmacht in Kosovo probeert door Serviërs opgeworpen barricades uit de weg te ruimen in Noord-Kosovo, terwijl de spanningen in de regio opnieuw oplopen. Er is traangas ingezet om de betogers uiteen te drijven.

Nadat Kosovaarse Servische leiders weigerden om de wegen vrij te maken weigerden, zochten de NAVO-troepen de confrontatie met honderden Serviërs bij de wegblokkades. De situatie bij de grensposten is tot dusver niet uit de hand gelopen.

Europa weet zich geen raad met de onrust

Het is al jaren onrustig aan de grens. Er wonen ongeveer 40.000 Serviërs in Noord-Kosovo. Ze erkennen het bestaan van de grens niet en weigeren de etnisch-Albanese regering in Pristina te erkennen, die in 2008 de onafhankelijkheid van Kosovo uitriep. Ook de EU, intern verdeeld over de onafhankelijkheid van Kosovo, heeft weinig in te brengen. NAVO-troepen moeten regelmatig aantreden om de orde te herstellen.

NAVO-soldaten zetten traangas in om Servische betogers weg te krijgen. Foto Reuters / Marko DjuricaNAVO-soldaten zetten traangas in om Servische betogers weg te krijgen. Foto Reuters / Marko Djurica

EU hoopt dat Servië actief verzet staakt

Onze correspondent Marloes de Koning eerder over het conflict:

“Erkenning van de onafhankelijkheid van Kosovo kan en wil de EU niet van Servië eisen. Wel hoopt de Europese Commissie te bereiken dat Servië zijn actieve verzet daartegen staakt en stilzwijgend accepteert dat Kosovo een buurland is waarmee nu eenmaal betrekkingen moeten worden onderhouden. De EU heeft als belangrijkste drukmiddel de wens van beide landen om lid te worden van de unie. Dit najaar moet worden besloten over de Servische aanvraag voor kandidaatlidmaatschap.”

    • Marije Willems