Na de dood van Gaddafi is de toekomst van Libië ‘onzeker’

Caption: Libyans celebrate at Martyrs square in Tripoli October 20, 2011 after hearing the news that Libyan leader Muammar Gaddafi was killed in Sirte. Gaddafi died in an attack by NTC fighters, a senior NTC official said on Thursday. REUTERS/Ismail Zitouny (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Libiërs vieren de dood van Gaddafi in Tripoli. Foto Reuters / Ismail Zitouny

De Libische leider Moammar Gaddafi is dood. Na een maandenlange strijd, met hulp van de NAVO, kan de Nationale Overgangsraad (NTC) beginnen met de heropbouw van Libië. Maar hoe ziet de toekomst eruit?

Drie weken geleden gaf de NTC aan om na de inname van Sirte te beginnen met een stappenplan voor de toekomst van Libië. De vorming van een interimregering, de herschrijving van de grondwet en dan na acht maanden verkiezingen. Op dat moment stapt ook de NTC op. Buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad is sceptisch over de toekomst van een land dat bol staat van de “tegenstellingen”. Roelants:

“Er is nog steeds veel onduidelijk over de NTC en haar troepen. Zo heeft interim-premier Mahmoud Jabril gezegd dat hij na de val van Sirte zal terugtrekken. Maar het is natuurlijk nog de vraag of dat gebeurt. Daarnaast was dit het tijdschema voor de transitie, drie weken geleden. Maar is dat nog zo na drie of vijf maanden? Er zijn nog zoveel onzekerheden in de toekomst van Libië, vanwege de grote tegenstelling in het land op ideologisch, regionaal en persoonlijk vlak. Bovendien vindt er een machtsstrijd plaats binnen de NTC. Enkele maanden geleden werd nog de commandant van de strijders door de eigen kant vermoord. Deze rebellen begonnen allemaal fris en vrolijk aan de opstand, maar zijn ondertussen verdeeld over verschillende milities die niet allemaal goed met elkaar om kunnen gaan.”

Roelants benadrukt ook dat er heel veel wapens verdwenen zijn uit Libië, van de Gaddafi maar ook de NAVO. Die wapens kunnen mogelijk ingezet worden bij andere gewapende conflicten.

“Nog een belangrijk punt om aan te merken is het verdwijnen van grote hoeveelheden wapens uit Libië. Algerije klaagde in april van de aanwas van vele wapens op de zwarte markt sinds de NAVO-interventie in Libië. De VS hebben een waarnemer naar het land gestuurd om de verdwijning van schouderraketten te onderzoeken. Iedereen heeft kunnen shoppen uit de volle legerkazernes en wapendepots van Gaddafi.”

    • Hans Klis