muziek

cd hiphop/soul Pete Philly: One ****

Voordat Pete Philly succesvol was met Perquisite, was hij een solomuzikant. Dat is hij nu weer en hij trapt zijn hernieuwde solobestaan af met explosieve creativiteit. Met One levert Pete Philly een album af dat intens is en persoonlijk, funky en soulvol, gevarieerd en geen moment gemakzuchtig. In de titeltrack en in de Simon & Garfunkel-cover Leaves That Are Green bouwt de rapper en soulzanger prachtige gelaagde composities, waarin gestapelde vocalen de instrumenten voor hun rekening nemen. Het resultaat is glashelder gemixte, a capella hiphopsoul waar de zwarte muziektraditie vanaf spat.

De muziek is afwisselend, met verrassende beatswitches, melodische raps en ritmische zang. Pete Philly is als lenige, karaktervolle vocalist verder gegroeid. In het openhartige Love’s Eulogy, met een onderbuikbas en kraakheldere drums, is de rapper afwisselend emotioneel en nonchalant. In het slepende Caterpillar overtuigt zijn soulzang. En ook in de wijze waarop tracks als What Do We Fight For en Gemini Solo muzikaal van kleur verschieten, toont Pete Philly zich een creatief opnieuw opgeladen artiest op een blijvend boeiende, muzikale ontdekkingstocht.