muziek

** FILE ** In this Jan. 8, 2007 file photo, tenor saxophonist and jazz great Sonny Rollins is shown at his home in Germantown, N.Y., Rollins has been chosen to receive the Kennedy Center Honors this year. (AP Photo/Seth Wenig, file) AP

Ton Koopman

‘Bach & Beyond’ heet het programma van het Amsterdam Baroque Orchestra met Ton Koopman op 22 oktober 20u15 in De Doelen Rotterdam. Op het programma een orgelconcert van Haydn met Koopman op clavecimbel. Twee symfonieën van Carl Philipp Emanuel Bach, Introduttione teatrale van Pietro Locatelli en het concert eindigt met de Derde Orkestsuite – met de beroemde Air – van Johann Sebastian Bach. Om 19u30 inleiding door Clemens Romijn.

www.dedoelen.nl

Made in Brazil

Vijf premières van (Braziliaanse) componisten die zijn ‘ontdekt’ door het Nieuw Ensemble staan dit weekend op het programma. Zaterdagavond 22 oktober speelt het Nieuw Ensemble in Made in Brazil samen met het nieuwe muziekensemble Camerata Aberta (uit São Paulo) in het Concertgebouw en op 23 oktober op eigen kracht in Theater Korzo te Den Haag.

www.concertgebouw.nl en www.korzo.nl

Franz Liszt

Na Enschede herdenken ze in Den Haag nu ook de geboortedag van Franz Liszt, twee honderd jaar geleden. Pianist Wibi Soerjadi speelt met het Residentie Orkest op 21 en 23 oktober diens Tweede pianoconcert. Ook op het programma: Wagners’ Ouverture Parsifal en Symfonie nr. 1 van Brahms.

www.residentieorkest.nl

Sofia Goebaidoelina

De tachtigste verjaardag van de Russische componist Sofia Goebaidoelina wordt o.a. gevierd in de NTR ZaterdagMatinee op 22 oktober 14u15 in het Concertgebouw. Reinbert de Leeuw leidt het Radio Filharmonisch Orkest bij de Nederlandse première van Sofia Goebaidoelina’s Tweede Vioolconcert, In tempus praesens, dat in 2007 geschreven werd voor violiste Anne-Sophie Mutter. Zaterdag speelt Simone Lamsma het en ook staat Zemlinsky’s Lyrische Symphonie uit 1924 op het programma.

www.concertgebouw.nl

Emanuel Ax

De Amerikaanse pianist Emanuel Ax is een harde werker, die nog dagelijks zo’n vier tot vijf uur per dag achter de piano zit om zijn schijnbaar moeiteloze techniek op peil te houden en zijn zenuwen onder controle te houden. „Als ik niet hard studeer voel ik me reddeloos verloren. Kort geleden ben ik op yogales gegaan om mijn nervositeit te bestrijden.” Zondag treedt de meesterpianist op in het Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven met Schuman en Schubert.

www.muziekgebouweindhoven.nl

Sonny Rollins

Het blijft bijzonder om de vermaarde saxofonist Sonny Rollins aan het werk te zien. Zonder remmingen, en vaak met een gebalde vuist, citeert de tenorist op zijn sax uit allerlei soorten muziek, en blaast zich naar extatische hoogtes in minuten durende solo’s. Vorige maand verscheen Rollins’ nieuwe verzamelalbum Road Shows volume 2. Rollins geeft 25 oktober 20u15 een concert in Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven.

www.muziekgebouweindhoven.nl

Eric Vaarzon Morel

Na El Greco de Toledo brengt flamencovirtuoos Eric Vaarzon Morel het verhaal van Don Quichot in De nieuwe wereld van Don Quichot. Hij combineert in zijn voorstelling verschillende muziekstijlen. Mengde hij eerder klassiek en jazz met flamenco, in dit nieuwe theaterconcert brengt hij flamenco met soul, rap en hiphop samen, met flamencozanger Carlos Denia, hiphopzangeres Sinna Casita en Maarten Ornstein op basklarinet.

Tournee t/m 28 okt: 20 okt Leidse Schouwburg, 21 okt Schouwburg Amstelveen en 22 okt Schouwburg Velsen, IJmuiden. www.vaarzonmorel.com