Moet dat nou, die bebloede Gaddafi op nrc.nl?

Als één van de eerste nieuwssites brachten wij vanmiddag de foto van Gaddafi, bebloed en schijnbaar levenloos, groot op onze voorpagina. Zo’n tamelijk schokkende foto plaats je niet zomaar. Waarom besloten we de foto te plaatsen, en wel zo groot? Na de eerste berichten dat Gaddafi gevangen zou zijn, ontstond zoals het hoort twijfel. Is

Het onomstotelijke bewijs van de dood van Gaddafi. Een nare foto, maar wel een die het nieuws weergeeft.

Als één van de eerste nieuwssites brachten wij vanmiddag de foto van Gaddafi, bebloed en schijnbaar levenloos, groot op onze voorpagina. Zo’n tamelijk schokkende foto plaats je niet zomaar.

Twitter avatar Smiekk Smiekk Iets subtieler mag wel http://t.co/H5B0OAtB @nrc straks ligt m’n avondeten op me toetsenbord!

Waarom besloten we de foto te plaatsen, en wel zo groot? Na de eerste berichten dat Gaddafi gevangen zou zijn, ontstond zoals het hoort twijfel. Is hij echt gevangen? Vervolgens het bericht van zijn dood, met dezelfde vragen.

Twitter avatar idealcrash Bas Timmers NRC gaat wel heel prat op de beelden van Gadafi. foto over de volle breedte voorpagina, en hoofdredacteur pochend op Radio 1

Toen de foto werd aangeboden door persbureau AFP, een betrouwbaar persbureau, leek het duidelijk: Gaddafi is echt dood. De roep om bewijs in die hectische, chaotische periode na de eerste berichten was geleverd. Daarmee werd de foto, waarvan snel bleek dat ook de rebellen in Tripoli ermee rondliepen, op zichzelf nieuws en fungeerde de foto zowel als bewijs van de dood van Gaddafi als een icoon van de feestvreugde in Tripoli.

Twitter avatar Luckqs Luc Schoot @nrc Doe is normaal! Jullie zijn de telegraaf niet. Als ik een afgehakt hoofd wil zien ga ik wel naar http://t.co/ECYGKEQP

De situatie was vergelijkbaar met de dood van Osama bin Laden, waar veel mensen hardop vroegen om fotografisch bewijs. Met de foto van Gaddafi was dat direct geleverd en door het gewicht van de foto met die nieuwswaarde, besloten wij hem te plaatsen, en nog paginabreed ook.

Hoe schokkend ook: dit was de foto die het nieuws van de dag als geen ander beeld liet zien.

Twitter avatar LuckykatblogNL Lucky Kat @NRC Die voorpagina kan echt niet! Die foto is zwaar NSFW en daar confronteer je de lezer gelijk mee? Slecht!

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch vertelde eerder op de middag bij Radio 1 over de afweging die we gemaakt hebben:

Ook de collega’s van de NOS en NU.nl kregen klachten over de Gaddafi-foto’s. De verklaring van Marcel Gelauff, NOS, staat hier, die van NU.nl’s Laurens Verhagen staat hier.