Kortkolom kunst

App van Buma laat speellijst radio zien

Rotterdam. Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft gisteren tijdens het Amsterdam Dance Event haar nieuwe iPhone App gepresenteerd. De app, die de naam Buma Song Tracker draagt, maakt het voor componisten en tekstschrijvers mogelijk om per dag te kunnen volgen op welke grote landelijke radiostations hun liedjes worden gespeeld. De app geeft aan hoe vaak en op welke zender de nummers voorbij komen. Dat is mogelijk door een computersysteem dat 24 uur per dag scant welke liedjes gedraaid worden op de grote landelijke radiostations. De gegevens van dit systeem zijn vanaf nu op liedjesniveau beschikbaar voor de leden van Buma/Stemra (componisten en tekstschrijvers). Verschillende klachten over de auteursrechtenorganisatie waren recentelijk aanleiding voor D66 om te vragen of Buma/Stemra onder toezicht kon komen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De organisatie zou te weinig duidelijkheid bieden over haar inkomsten en uitgaven. (NRC)

Geen DC Comics meer bij Barnes & Noble

Rotterdam. De Amerikaanse boekenketen Barnes & Noble heeft twee weken geleden alle strips van DC Comics uit de schappen verwijderd. Dit uit ergernis over het feit dat Amazon.com exclusief honderd strips van DC Comics op haar nieuwe tablet mag zetten. Onder de honderd strips zijn klassiekers als Superman, Batman en Watchmen. Barnes & Noble heeft zelf ook een tablet en is bang op den duur de producten van de concurrent te moeten verkopen, zoals e-books die alleen voor Amazons Kindle geschikt zijn. Books-a-Million, met 231 zaken de op twee na grootse boekhandelketen van de VS, volgde het voorbeeld van Barnes & Noble en verwijderde ook de DC-strips uit de winkels. De ongeschreven boekhandelarenwet om nooit boeken uit de winkel te weren is hiermee van de baan. DC beweert nu dat de strips in de toekomst wel degelijk op andere tablets te zien zullen zijn. (NRC)

Van Roozendaal wint eerste Dirk Witte Prijs

Amsterdam. Maarten van Roozendaal krijgt de eerste Dirk Witte Prijs, een nieuwe oeuvreprijs voor cabaretiers en kleinkunstenaars die zich met zelfgeschreven repertoire „zeer verdienstelijk” maken voor het Nederlandstalige kleinkunstlied. De prijs (een penning en 1.000 euro) is ingesteld door de gemeente Zaanstad en genoemd naar de Zaanse tekstdichter en componist Dirk Witte die in de jaren twintig liedjes schreef voor veel populaire artiesten uit die dagen. Zijn bekendste is Mens durf te leven, dat nog geregeld wordt gezongen. (NRC)