Kortkolom economie

Werkloosheid opnieuw sterk gestegen

Rotterdam. De werkloosheid is in september voor de derde maand op rij sterk gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers vandaag publiceerde, komt het totale aantal werklozen nu uit op 438.000, 17.000 meer dan de maand daarvoor. Dit komt overeen met 5,6 procent van de beroepsbevolking. Gemiddeld steeg de werkloosheid het afgelopen kwartaal met 15.000 per maand. In de eerste zes maanden van 2011 bleef de werkloosheid juist stabiel rond de 400.000, ofwel 5 procent van de beroepsbevolking. Ondanks de sterke stijging in de afgelopen drie maanden, is de werkloosheid in Nederland nog steeds opvallend laag in vergelijking met de meeste andere landen. De jeugdwerkloosheid in Zuid-Europese landen is met meer dan 25 procent bijvoorbeeld vele malen hoger dan die in Nederland, waar ongeveer 7 procent van de jongeren tot 25 jaar werkloos is. (NRC)

Omzet Sligro stijgt minder dan verwacht

Rotterdam. Sligro Food Group heeft in het derde kwartaal van 2011 de omzet met 5,5 procent zien stijgen. Dat meldde het groothandels- en supermarktbedrijf vanmorgen. De omzet over het derde kwartaal bedroeg 584 miljoen euro, tegenover 553 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De groothandelsdivisie Food Service realiseerde een 3,1 procent hogere omzet van 388 miljoen euro. In de supermarktdivisie Food Retail steeg de omzet met 10,6 procent naar 196 miljoen euro, waar de acquisitie van de supermarktketen Sanders een belangrijke bijdrage aan leverde. „De marktomstandigheden blijven uitdagend”, zegt Sligro in het persbericht. Het aandeel Sligro noteerde vanmorgen een kleine min op 23,78 euro. (Novum/Dow Jones)

Rechter: 120 euro extra in dure regio’s gaat door

Den Haag. De extra huurverhoging van maximaal 120 euro per maand in de tien duurste woonregio’s kan gewoon doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vanochtend bepaald. De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hadden een kort geding aangespannen tegen minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) om de verhoging terug te draaien. Sinds 1 oktober mogen verhuurders in gebieden met een overspannen woningmarkt de huren extra verhogen voor nieuwe huurders. Diverse verhuurders, vooral in Amsterdam, hebben laten weten dat te doen. Huurders vinden dat Donner de maatregel „via de achterdeur” heeft ingevoerd. De rechter is dat niet met hen eens. (NRC)