Kortkolom buitenland

‘Vicepresident Syrië ontvoerd in Libanon’

Aley. Een voormalige Syrische vicepresident is vijf maanden geleden ontvoerd uit Libanon toen hij op bezoek was bij zijn dochter. Dat hebben de dochter en de Libanese politie gisteren gezegd. De 88-jarige Shibli al-Aisamy is na zijn vicepresidentschap een van de meest prominente Syrische dissidenten geworden en woonde permanent in Amerika. De Libanese politie denkt dat hij in het geheim is ontvoerd door het Syrische regime, dat een zeven maanden durende opstand probeert neer te slaan. Syrië heeft nog altijd veel invloed op Libanon, waar pro-Syrische partijen, geleid door Hezbollah, de regering domineren. Bovendien zijn de Syrische veiligheidsdiensten, die de ruggegraad van het regime vormen, nog altijd actief in het kleine buurland Libanon. De zaak komt nu aan het licht omdat de politie de dochter vorige week heeft ingelicht. (AP)

‘Homoseksualiteit legaal in Botswana’

Gaborone. Botswana moet homoseksualiteit en prostitutie decriminaliseren om de verspreiding van hiv te voorkomen. Dat heeft de voormalige president Festus Mogae gezegd. Mogae, die aan het hoofd staat van de Aidsraad in Botswana, zegt dat het moeilijk is veilige seks te bevorderen als deze praktijken illegaal zijn. Zijn mening is zeer controversieel in het conservatieve Botswana, waar homoseksualiteit en prostitutie worden gezien als pervers. Botwana heeft een van de hoogste percentages aidspatiënten ter wereld – 17 procent van de bevolking is besmet met hiv. De regering is bezig met een uitgebreide consultatieronde om te kijken of de wet moet worden veranderd. (BBC)

Politie Indonesië pakt 300 Papoea’s op

Jakarta. De Indonesische politie heeft gisteren met harde hand een einde gemaakt aan een bijeenkomst van het Papoea Volkscongres in de plaats Abepura in oostelijk Papoea. Volgens de Indonesische autoriteiten wilden de aanwezigen een staatsgreep plegen om onafhankelijkheid voor de Papoea’s van Indonesië te verwerven. Zo’n 300 mensen werden opgepakt. Sommige berichten spraken ook van gewonden en zelfs van één of meer doden, maar hiervan kon geen onafhankelijke bevestiging worden verkregen. Ook in de provinciale hoofdstad Jayapura was de toestand volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gespannen. (Reuters)