Kortkolom binnenland

In drie jaar 100 homo’s weggepest door buren

Rotterdam. In de afgelopen drie jaar zijn bijna honderd mensen door hun buren weggepest in verband met hun seksuele geaardheid. Dit jaar was het al zeker 34 keer raak, blijkt uit cijfers van antidiscriminatiebureaus. Ze voerden het onderzoek uit naar aanleiding van recente voorvallen in Den Haag en Utrecht, waarbij homostellen hun buurt zijn uitgepest. In totaal zijn de afgelopen jaren bijna vijfhonderd mensen verhuisd omdat ze werden getreiterd door hun buren. In de meeste gevallen betrof het allochtonen die weggepest werden. Het aantal meldingen van homopesterijen neemt wel toe. (Novum)

Advies over weigeren Maleisisch hout juist

Rotterdam. Het belangrijkste adviesorgaan van staatssecretaris Atsma (Milieu, CDA) op het gebied van duurzaam hout heeft terecht geoordeeld dat het kabinet Maleisisch hout niet als duurzaam hout tot de Nederlandse markt zou moeten toelaten. Dat heeft een college van beroep bepaald in een zaak die Maleisië tegen het advies had aangespannen. Staatssecretaris Atsma legde het negatieve advies eerder naast zich neer en wilde het hout toch toelaten. Volgens de bewindsman heeft Maleisië „grote slagen gemaakt wat betreft de garantie van duurzaam bosbeheer”. Milieuorganisaties en ontwikkelingsorganisaties bestrijden dat. (NRC)

Man (20) opgepakt voor aanranden bejaarde (93)

Utrecht. Een 20-jarige man uit Utrecht is dinsdag aangehouden op verdenking van het aanranden van een 93-jarige plaatsgenoot. Dat maakte de politie gisteren bekend. Het slachtoffer was op de avond van 31 augustus zijn vuilnis buiten aan het zetten bij zijn flatwoning. De dader probeerde de hoogbejaarde man te beroven. Toen dat mislukte, zou hij het slachtoffer hebben aangerand. Een 82-jarige buurvrouw van het slachtoffer werd met een mes bedreigd. (Novum)

Aanhoudingen om nepbom bij moskee

Almelo. De politie heeft gisteren twee mannen aangehouden die een nepbom bij de moskee in Almelo zouden hebben geplaatst. De twee Almeloërs van 57 en 30 jaar zijn opgepakt voor bedreiging. Het nepexplosief werd vorig jaar november aan de achterkant van de moskee aangetroffen. Deskundigen stelden vast dat de koffer die eruitzag als een bom geen explosieven bevatte. Onderzoek resulteerde in de aanhouding van de twee verdachten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. (Novum)