Koopman terug met spits spel

Air, Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman. Gehoord: 18/10 Jacobikerk Utrecht. Tournee t/m 22/10. Inl: tonkoopman.nl***

Het blije gezicht en de opgetrokken schouders doen vertrouwd aan. Toch heeft Nederland de vogelmimiek van Ton Koopman veelal moeten missen: na verlies van structurele subsidie zat hij met zijn Amsterdam Baroque Orchestra de afgelopen twee jaar vaak in het beter betalende buitenland. Inmiddels is er subsidie op projectbasis, en richt het orkest zich meer op particuliere steun en marketing.

Vandaar ook de titel Air van een concertreeks die gisteravond in de Utrechtse Jacobikerk begon. Naast het beroemde gelijknamige stuk van Bach klonk lichtvoetig werk van Locatelli en Carl Philipp Emanuel Bach, kenmerkend spits, speels en dansant uitgevoerd. Lage strijkers boden een elastische bodem aan virtuoze violen.

Het orkestje speelde daarbij nog niet op het hoogst haalbare niveau. De ruime akoestiek stelde de eenheid op de proef; in het Orgelconcert in C van Haydn deed Koopman zijn guitige kistorgeltje iets te veel haperen.

Maar de belofte van de concerttitel werd ingelost: te midden van de uitbundige dansen van Bachs Derde orkestsuite kreeg Air een mild bewogen uitvoering van grote schoonheid.

    • Floris Don