Jip en Janneke stappen van het papier het toneel op

musical

Jip en Janneke, de mjoeziekul. Tournee t/m 1 april 2012. Jipenjannekedemusical.nl ****

Alsof ze altijd al poppen waren, stelen Jip en Janneke de show in hun eigen Mjoeziekul. Ze leren elkaar kennen door de heg, broeden in de lente eitjes uit en nemen als het zo uitkomt een hondje mee naar huis.

Zestig jaar geleden bedacht Annie M.G. Schmidt de twee kleuters, die door de zwart-witillustraties van Fiep Westendorp onsterfelijk werden. En nu is vormgever en regisseur Rieks Swarte erin geslaagd de buurvriendjes uit hun papieren keurslijf te halen. Kim van Zeben en Babbe Groenhagen voorzien de poppen grandioos van de door Westendorp getekende kleutermotoriek. Jip en Janneke zijn onhandig, aandoenlijk en reageren volkomen onbevangen.

De tweedimensionale huis-tuin-en-keukenwereld om hen heen, wordt gecreëerd door de vier acteurs die de ouders spelen. Hun stripachtige spel maakt de kneuterige jarenvijftigtijdgeest hilarisch. Daarbij worden ze geholpen door de muziek van Fay Lovsky. Met liedteksten als „Oh, oh, wat kan een mens toch snakken naar een wasmachien” heeft zij helemaal de juiste toon gevonden. De lichte ironie die in al het werk van Nederlands grootste kinderverhalenschrijfster is terug te vinden, krijgt zo een vette knipoog.

Brechtje Zwaneveld