internationaal

Edward Kienholz

De Amerikaanse kunstenaar Edward Kienholz heeft hele museumzalen omgetoverd tot ouderwetse barretjes of zalen van psychiatrische inrichtingen; ruimtes waarin de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Veel mensen kennen Kienholz (1927-1994) van zijn installatie The Beanery (1965), geïnspireerd op het interieur van een Amerikaanse kroeg in het Stedelijk Museum. Op een grote overzichtsexpositie Die Zeichen der Zeit in de Schirn Kunsthalle in Frankfurt worden ‘morele tableaus’ en kleine sculpturen getoond.

T/m 29 jan, Römerberg. www.schirn.de

Johan Grimonprez

Het videowerk van de Belgische kunstenaar Johan Grimonprez manoeuvreert tussen kunst en cinema, documentaire en fictie, praktijk en theorie. In een wereld die overspoeld wordt door massaal ge(re)produceerde beelden suggereert Grimonprez nieuwe narratieve structuren om persoonlijke verhalen te vertellen. In het S.M.A.K. in Gent confronteert Grimonprez zijn werk met actuele en historische tegenhangers, waarvan een deel van internet is geplukt. Hij treedt in dialoog met kunstenaars als Roy Villevoye en Jan Dietvorst.

T/m 29 jan, Citadelpark. www.smak.be

Lewis Hine

De Amerikaanse fotograaf Lewis Hine (1874-1940) fotografeerde vooral sociale thema’s, zoals de kinderarbeid destijds in Amerika. Maar hij is het bekendst geworden door zijn portretten van Europese immigranten die aankomen op Ellis Island in New York aan het begin van de vorige eeuw. In de Fondation Henri Cartier-Bresson in Parijs is een expositie met foto’s uit de collectie van het George Eastman House.

T/m 17 april. 261, boulevard Raspail. www.henricartierbresson.fr

Georg Baselitz

In het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris is een grote expositie met beeldhouwwerk van de Duitse kunstenaar Georg Baselitz (1938) uit de periode 1980 tot 2010.

T/m 29 jan, 11, avenue du Président Wilson. www.mam.paris.fr

Cézanne in Parijs

Musée du Luxembourg organiseert een tentoonstelling met alle werken die Paul Cézanne maakte in Parijs. Ondanks zijn wat solitaire bestaan in de Midi kwam Cézanne met grote regelmaat in Parijs. Met zo’n zeventig werken wordt een beeld geschetst van deze periodes.

T/m 17 jan, 19 rue de Vaugirard. www.museeduluxembourg.fr

Jacob Kassay

In het Institute for Contemporary Arts (ICA) in Londen heeft Jacob Kassay een houten raamwerk gemaakt, waar zijn doeken als het ware ingebed zitten. Elk doek is hetzelfde geschilderd en vervolgens verzilverd. De reflectie van licht en toeschouwers verandert de installatie gedurende de dag.

T/m 13 nov, the Mall. www.ica.org.uk