In een keer die zak leeg of toch wachten?

De verleiding van sigaretten, alcohol en drugs kan Roely Oldenhuis uit Deventer prima weerstaan. Pepernoten, vooral de chocoladevariant, zijn echter een heel ander verhaal. „Ik vrees met grote vreze het moment dat ik ze weer voor het eerst zie. Dan ga ik onherroepelijk voor de bijl.” Ze vraagt zich dan af wat ze het beste kan doen: „In een keer de hele zak verorberen? Of bij elke kop thee twee pepernoten tot de zak leeg is?”

Jaarlijks verorberen we zo’n 3,5 miljard pepernoten en dat worden er steeds meer. Volgens onderzoeksbureau AC Nielsen en pepernotenbakkerij Van Delft heeft dit onder meer te maken met het aanbod. Naast de ouderwetse kruidnootjes vind je nu ook varianten met chocolade, cappuccino en karamelsmaak.

Oldenhuis heeft inmiddels al een flinke zak chocoladepepernoten in huis gehaald. Wat kan ze daar nu het beste mee doen? „Voor die calorieën maakt het niet uit of je alles in een keer opeet, of dat je ze in kleinere hoeveelheden verdeelt over bijvoorbeeld een week”, vertelt Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum. „Afhankelijk van leeftijd en geslacht heeft iedereen elke dag een beetje ruimte voor het eten van extra’s. Het probleem van snacken en snoepen in grotere hoeveelheden is dat het niet waarschijnlijk is dat je na zo’n uitspatting een week geen extraatjes meer neemt. De verleiding is groot om dit wel te doen. Met als gevolg dat je veel te veel calorieën binnenkrijgt.”

Zo’n zak pepernoten bevat er nogal wat. In een verpakking van 200 gram zitten er 860 en de chocoladevariant is zelfs goed voor 960 calorieën. Niet erg bevorderlijk voor de ‘vreemde proporties’ van Oldenhuis’ buik.

Ook om andere redenen is het niet handig om een hele zak naar binnen te werken. Van der Ploeg: „Door het eten van een grote hoeveelheid tussendoortjes krijg je minder trek in je hoofdmaaltijden. Als je deze vervolgens (gedeeltelijk) zou overslaan, kan je daardoor te weinig gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen.”

Af en toe wat pepernoten mag dus best, maar het is niet verstandig om alles in één keer op te eten. Voor ‘verslaafden’ adviseert van der ploeg: „Neem een klein beetje en leg de rest van de zak uit het zicht zodat je niet ongemerkt alsnog alles opeet.”

Sarah Graman

    • Sarah Graman