Holy cow!

Orthodoxe vleeseters hebben het in India maar moeilijk. De koe is heilig (maak er een dood en je mag tien jaar brommen) en het varkentje onrein. Wie zijn stukje dier niet wil missen, kan op zoek gaan naar kip of vis, maar over het algemeen zijn de meeste restaurants vegetarisch. Zelfs bij ‘good old McDonald’s’ bestaat het menu grotendeels uit kaas- en groenteburgers.

Ik kan zelf prima functioneren zonder een lap vlees op mijn bord, en omdat de kwaliteit van het vlees dat er is om te huilen was, deed ik het in India een maandje zonder. Geen straf, want het is er het walhalla voor de vega’s. Nog nooit kon ik mijn flexitarische leefwijze zo goed in het verre buitenland praktiseren. Curry’s met bloemkool, balletjes van gemalen groenten, gevulde tomaat, gevulde aardappel, spinazieprutjes en gebakken aubergine. Omarm de moestuin, lijken ze te zeggen.

Maar naast deze groentecreaties hebben de Indiërs nog een ander geheim wapen: paneer. Grote stukken cottage cheese, zeer geschikt om te bakken, frituren of om met de curry mee te laten koken. Het lijkt qua smaak en structuur wel een beetje op mozzarella, maar met als voordeel dat de kaas niet smelt bij verhitting.

Paneer ben ik in Nederland helaas nog niet tegengekomen (alle tips zijn welkom!), maar de ingrediënten voor een lekkere Indian curry kun je hier wel bij elkaar scharrelen. Daarom zoals beloofd deze week een curry, zonder vlees maar wel met ei. Voor de eiwitjes. Voor twee personen.

4 hardgekookte eieren

2 uien

3 middelgrote tomaten

2 groene pepers

2 tenen knoflook

1,5 cm verse gember

1 tl korianderzaad

1 tl komijnzaad

1 tl garam masala

halve tl kurkuma

halve tl chilipoeder

paar takjes verse koriander

olie om in te bakken

Snijd de uien klein en bak ze kort in een scheutje olie tot ze bruin worden. Verwijder intussen de zaadlijsten van de tomaat en snijd in blokjes. Snijd de pepers in ringetjes en doe vervolgens samen met de gebakken ui in een grote maatbeker. Mix dit met een staafmixer tot een egaal papje. Rooster de komijn- en komijnzaadjes in een droge koekenpan en maal ze fijn met een vijzel. Verhit een beetje olie in een diepe koekenpan of wok en bak hier de droge kruiden en de fijngesneden knoflook en gember in. Voeg daarna het ui-tomaatprutje toe, roer alles goed door elkaar en verdun de currysaus eventueel met een klein beetje water. Breng het geheel aan de kook en voeg de gekookte eieren toe. Laat de saus nog tien minuten op middelhoog vuur pruttelen en verdeel over twee borden. Garneer met fijngesneden koriander en serveer met het versgebakken naanbrood van vorige week.

Stéphanie Versteeg

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Stéphanie Versteeg