Hollywoods nieuwste filmscript

Brits journalist Misha Glenny geeft in zijn nieuwe boek een portret van de computercriminaliteit. Het leest als een filmscript, vol met anonieme hoofdrolspelers.

Het werd hoog tijd dat de kleurrijke onderwereld van de computercriminaliteit eens goed geportretteerd werd. Want zo langzamerhand heeft iedereen er wel eens mee te maken gehad. Met de e-mails uit Nigeria waarin een dubieus zakelijk aanbod wordt gedaan. Of met telefoontjes van de creditcardmaatschappij, die vraagt of het klopt dat je afgelopen week voor vijftienduizend euro aan horloges hebt gekocht in Zwitserland en Dubai.

Wie zitten daar achter? Wat zijn dat voor mensen, hoe opereren ze en wat levert het ze op? Moeten we ons mensenschuwe computernerds voorstellen? Maffiosi van het type Tony Soprano? Of een nieuw soort misdadiger die iets van beide archetypen in zich verenigt?

Als Hollywood het nieuwe boek van de Britse journalist Misha Glenny ontdekt, zal het vast niet lang duren voor de digitale onderwereld een geliefd filmthema wordt. Want de uiteenlopende figuren die DarkMarket bevolken, Glenny’s spannende rondleiding door dit milieu, zijn vrijwel allemaal fascinerende en zeer 21ste-eeuwse personages. En wat ze uitspoken raakt ons allemaal.

Het hele artikel kunt u hier lezen.

    • een onzer redacteuren