Holleeder mag cel niet uit om bezwaar tegen film toe te lichten

Net als in de film De Heineken Ontvoering was Willem Holleeder vandaag de grote afwezige in de extra beveiligde rechtszaal – ‘de bunker’ – in Amsterdam-Osdorp. Op last van staatssecretaris Teeven (Justitie) mocht Nederlands beroemdste crimineel niet bij het kort geding aanwezig zijn dat hij heeft aangespannen tegen filmbedrijf IDTV.

Zo is het proces in meer opzichten een schaduwspel. In de film komt een fictief personage voor, Rem, een samentrekking van de twee Heineken-ontvoerders Holleeder en Martin Erkamps. Volgens Holleeders advocaat Diewke Levinson-Arps is Rem een „onmiskenbare kopie” van Holleeder. Ze las een korte brief voor waarin Holleeder ontkent zich druk te maken om reputatieschade, „want dat zou belachelijk zijn”. Het zou Holleeder er om gaan dat bezoekers van de film geen verschil kunnen maken tussen feit en fictie.

Advocaat Levinson-Arps bleek de film niet te hebben gezien; ze baseerde zich op een filmscript uit februari en ooggetuigen. In de rechtszaal toonde ze een filmtrailer, waarin Rem/ Holleeder de biermagnaat Heineken met zijn hoofd in een chemisch toilet duwt en treitert met diens angst voor verstikking. Levinson stelt dat Rem in de film op „psychotische wijze, als ware hij een gevangenisbeul” een persoonlijke wrok op Heineken botviert.

Heineken op zijn beurt gromt na zijn vrijlating: „Geen rust mogen ze hebben. Nooit meer.” Dat wijst erop dat deze film een kwalijke wraakneming is op een man die zijn straf al heeft uitgezeten, aldus Levinson. Zij haalde gewezen politiecommissaris Kees Sietsma aan, adviseur van de filmmakers, die tevreden was met het feit dat de film Rem/ Holleeder, als „bikkelhard, gewelddadig en gewetenloos” toont.

Levinson-Arps haalde jurisprudentie aan die moet aantonen dat kunstenaars bestaande personen niet zomaar feiten kunnen toedichten die ze niet hebben begaan.

Namens Holleeder eiste ze verwijdering van Holleeders lookalike Rem uit film en publiciteit. Bij doorvragen van de president van de rechtbank bleek dat er in dat geval weinig van de film zou overblijven.

De verdediging zou later vanmiddag aan het woord komen, de rechter doet morgenmiddag uitspraak.

Holleeder vreest voor zijn socialisatie: pagina 19

    • Coen van Zwol