Holleeder eist verbod op film. Maakt hij kans?

De Heineken Ontvoering (fotocredit: Pief Weyman)
De Heineken Ontvoering (fotocredit: Pief Weyman) Pief Weyman

Vandaag dient het kort geding van crimineel Willem Holleeder die een verbod eist op vertoning van de film De Heineken Ontvoering. Holleeder, die elf jaar vastzat voor de ontvoering, vindt dat de filmmakers zich aan de feiten moeten houden. De film moet vanaf 27 oktober in de bioscopen draaien.

In De Heineken Ontvoering, met Rutger Hauer als Freddy Heineken, komt Holleeder niet voor: zijn personage is samengevoegd met de jonge hoofdrolspeler ‘Rem’, die zich van een onschuldige jongeman tot geharde crimineel ontwikkelt. Rems achtergrond en uiterlijk lijken wel op dat van Holleeder: zo is Rems vader een Heineken-werknemer die wegens alcoholisme wordt ontslagen.

Ook Heineken-ontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer overwegen een rechtszaak tegen de producent van de film, die afgelopen maandag zijn voorvertoning beleefde. Volgens de twee medeontvoerders geeft de thriller een verkeerd beeld van de ontvoering in 1983 en hun rol daarin. Advocaat Bart van Tuinen zegt dat een stap naar de rechter ook voor hen een optie is. „Dat doen we als de privacy van mijn cliënten in de film wordt geschonden.”

Vandaag om 10.00 uur dient eerst het kort geding van Holleeder in de bunker, de beveiligde rechtszaal in Amsterdam. Maakt hij een kans deze zaak te winnen?