Groningen: geen geld renbaan

De draf- en rensport in Nederland krijgt te maken met een forse tegenslag nu de gemeente Groningen een eind wil maken aan de financiële steun aan de renbaan in het Stadspark. Daarmee valt vermoedelijk het doek voor de renbaan van de Koninklijke Harddraverij en Renvereniging Groningen. Die viert juist dit jaar het 125-jarige bestaan.

De gemeente steekt jaarlijks 300.000 euro in het onderhoud van de baan. Dat wordt te veel, zei burgemeester Peter Rehwinkel gisteren tegenover de regionale omroep RTV Noord. „Wat wij helaas als stadsbestuur moeten constateren is dat de kosten zo hoog zijn geworden, dat ze niet meer in verhouding tot de opbrengsten staan”, aldus Rehwinkel. „Er zijn niet zo vreselijk veel mensen meer die naar die sport gaan kijken. Om die reden hebben we al een keer een ton aan bezuinigingen moeten inboeken.”

De baan staat vooral bekend om de Sweepstakes, de traditionele races die elke jaar op de eerste zondag in juli worden gereden.

De mededeling van het gemeentebestuur valt de renvereniging Groningen rauw op het dak, stelt penningmeester Herman Julsing. „Ik ben alweer druk bezig met de voorbereidingen voor het seizoen 2012, en dan krijg je dit op je bordje”, zei hij tegen RTV Noord. Hij kwam als kind van vier al op de drafbaan, die 25 jaar geleden het predicaat ‘koninklijk’ verwierf. „Dit komt heel hard aan. Wij waren als bestuur totaal niet op de hoogte van deze beslissing. Ik had toch verwacht dat men ons eerst zou inlichten.”

Volgens Rehwinkel is het „absoluut niet de bedoeling” dat het Stadspark voor de stad Groningen verloren gaat. De gemeente hoopt juist meer evenementen te kunnen organiseren, zodat meer mensen kunnen profiteren van de plek.

Het park werd aan het eind van de twintigste eeuw nogal eens gebruikt voor grote rockconcerten. In juni 1999 traden The Rolling Stones er nog op, een jaar later Tina Turner.

De rensport is niet alleen in Groningen in de problemen gekomen. Ook aan de sluiting van andere banen in Nederland valt al te lezen dat de populariteit van de draf- en rensport tanende is. De laatste decennia viel ook al het doek voor de banen van Bunnik (Mereveld), Landgraaf, Hilversum, Drachten en Nootdorp.