Groei van het puberbrein meetbaar in IQ

Het IQ kan tijdens de tienerjaren sterk veranderen op een manier die meetbaar verband houdt met veranderingen in de hersenen. Dat blijkt uit onderzoek onder 33 gezonde jongeren, die een veelgebruikte kinder-IQ-test maakten (de WISC-III) toen ze tussen de 12 en 16 jaar waren en een veelgebruikte IQ-test voor volwassenen (de WAIS-III) toen ze tussen de 15 en 20 jaar waren. Sommigen gingen in de tussenliggende periode tot wel 18 punten achteruit in IQ, anderen gingen er tot 21 punten op vooruit. Bij bijna 2 op de 5 jongeren veranderde de verbale intelligentie significant; bij ruim 1 op de 5 jongeren de non-verbale intelligentie.

De jongeren ondergingen beide keren ook een MRI-hersenscan. Daaruit bleek een verband tussen veranderingen in het volume aan grijze massa in een hersengebied voor spraakproductie en veranderingen in verbaal IQ. Ook was er een verband tussen veranderingen in het volume aan grijze massa in een hersengebied voor handmotoriek en veranderingen in non-verbaal IQ, meldt Nature vandaag. (NRC)