Grieks parlement stemt voor nieuwe hervormingsmaatregelen

Het Griekse parlement heeft vanavond in een tweede stemronde ingestemd met een pakket aan nieuwe hervormingsmaatregelen.

Dat meldt persbureau AP. Gisteravond vond de eerste stemming voor nieuwe hervormingsmaatregelen al plaats en stemde het parlement daarmee in. Eerder vanavond werd bekend dat de regering van premier George Papandreou niet eensgezind was over de nieuwe stemronde. Louka Katseli, een prominent lid van de regeringspartij van Papandreou gaf aan tegen de hervormingsmaatregelen te zijn. Uiteindelijk stemden 155 parlementsleden voor en 144 tegen.

Vorige week besloot de trojka van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds om Griekenland in november de volgende tranche van 8 miljard euro uit het noodfonds aan het land toe te wijzen. Daaraan waren bezuinigingen als voorwaarde gekoppeld waarover het parlement vandaag en gisteren moest stemmen.

De stemming over de nieuwe bezuinigingsmaatregelen zorgde voor massale demonstraties in Athene. Gisteren en vandaag kwam het tot botsingen met de oproerpolitie en viel er een dode door een hartaanval en vielen er tientallen gewonden.

Volg ook het liveblog van The Guardian voor de laatste ontwikkelingen in het Griekse parlement.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis