Griekenland maakt zich op voor tweede dag algemene staking

The Acropolis hill is seen during sunset in Athens October 19, 2011. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: CITYSPACE TPX IMAGES OF THE DAY TRAVEL)
The Acropolis hill is seen during sunset in Athens October 19, 2011. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: CITYSPACE TPX IMAGES OF THE DAY TRAVEL) De Acropolis in Athene tegen de achtergrond van een zonsopkomst. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

Griekenland bereidt zich vandaag voor op de tweede dag van de algemene staking, die gisteren uitliep op rellen tijdens massaal protest. Het Griekse parlement brengt vandaag een definitieve stem uit over de ingrijpende bezuinigingsmaatregelen die Griekenland uit het slop moeten halen.

Vannacht gingen de rellen in Athene tussen demonstranten en de oproerpolitie door. Tienduizenden demonstranten hadden zich gisteren verzameld op en rond het plein voor het parlementsgebouw. De politie zette traangas in tegen de demonstranten die brandbommen en stenen gooiden naar hen (fotoserie). Zeker veertien agenten raakten gewond.

Grieks parlement stemt naar verwachting in met hervormingen

Het Griekse parlement heeft gisteravond in de eerste van twee cruciale stemmingen ingestemd met nieuwe hervormingsmaatregelen. Vandaag volgt een tweede stemming die het pakket waarschijnlijk officieel tot wetgeving maakt.

Het wetsvoorstel bevat plannen voor verdere bezuinigingen op pensioenen en salarissen en voorziet in tijdelijke werkloosheid van 30.000 werknemers bij de overheidsdienst. Sommige afgevaardigden van de socialistische partij van minister-president George Papandreou hebben gedreigd niet te stemmen voor een aantal wetsartikelen.

De bezuinigingen zijn nodig om de EU en het IMF ervan te overtuigen dat het land volgend jaar wel de doelstellingen van de noodlening haalt.

http://youtu.be/i4ci0KGdSG4