Grafische grapjes, cartooneske tekeningen, geuren!

Deze week is deel 6 verschenen in de Fantasia-reeks. In die avontuurlijke boeken staat de populaire muis Geronimo Stilton centraal. Wie is die muis en waarom spreekt hij bij zoveel Nederlandse  kinderen tot de verbeelding?

Hij is een muis met menselijke trekjes, die zowel schrijver is als hoofdrolspeler in zijn boeken. Deze zachtaardige uitgever, Geronimo Stilton, raakt geheel tegen zijn zin voortdurend in allerlei avonturen verzeild, en is op die manier een kinderboekenheld geworden die niet zonder superlatieven kan.

Geronimo is een ‘gi-ga-succes’, een ‘muizenmirakel’. In de Nederlandse boekwinkel staan 110 verschillende titels over Stilton en een aantal spinoffs, zoals muizin Thea Stilton, de zus ván, knutselboeken en ‘verknaagde’ klassiekers ‘vrij naverteld’ door Geronimo Stilton, zoals het 142 jaar oude Twintigduizend mijlen onder zee van Jules Verne: ‘De zomer van 1866 begon met een schokkend bericht. Zeemuizen hadden een geheimzinnig wezen gezien, eerst in de Stille Oceaan, maar later ook in de Atlantische en Indische Oceaan. Het leek wel of het overal tegelijk was!’

Het grote succesnummer is de Fantasia- reeks, waarvan volgende week het zesde deel verschijnt. De gewone ‘Stiltons’ lopen al aardig, het is echt gaan hollen met Fantasia, de avonturen die Geronimo in zijn fantasie beleeft. Een eerste oplage begint met 25.000. Fantasia V won dit jaar de prijs van de Nederlandse Kinderboekenjury 2011 in de categorie 6-9 jarigen. Het jaar ervoor won Fantasia IV trouwens dezelfde prijs. In 2008 riepen Vlaamse kinderen Fantasia uit tot mooiste kinderboek aller tijden.

Het hele artikel kunt u hier lezen.

    • Een onzer medewerkers