Geweld bij protest van Chileense studenten

Studentenprotesten in de Chileense hoofdstad Santiago zijn gisteren voor de tweede aaneengesloten dag uitgemond in rellen. Groepen jongeren wierpen barricades op en gooiden stenen naar de politie. Dit gebeurde aan het eind van een overwegend vreedzame protestmars voor gratis onderwijs, waaraan zo’n 100.000 studenten, ouders, en vakbondsleden meededen.

Uit onvrede over de hoge kosten van het grotendeels geprivatiseerde onderwijs, organiseren Chileense studenten al ruim vijf maanden massademonstraties en bezettingen van universiteitsgebouwen. De studenten zeggen dat ze zijn overgeleverd aan ‘onderwijsbedrijven’ die groter belang hechten aan winst maken dan aan het geven van goed onderwijs.

Veel Chileense gezinnen hebben hoge schulden om het collegegeld van de privéscholen en -universiteiten te kunnen betalen. Openbaar onderwijs is geen goed alternatief, zeggen de actievoerende studenten, omdat de kwaliteit slecht is doordat de overheid er niet genoeg geld in steekt. Chileense leraren sympathiseren met de studenten en hebben zich aangesloten bij het protest.

Een oplossing lijkt niet nabij. Onderhandelingen tussen de studenten en de regering van president Sebastian Piñera zijn begin deze maand stukgelopen. De studenten vinden het aanbod van Piñera om meer beurzen beschikbaar te stellen voor studenten uit arme gezinnen onvoldoende. Ze eisen gratis onderwijs voor iedereen.

Piñera heeft tegengeworpen dat het oneerlijk om het belastinggeld van de armen te gebruiken voor gratis onderwijs van kinderen uit rijke gezinnen. Studentenleiders hebben daarop voorgesteld om de belastingen voor de rijken te verhogen en zo hun voorgestelde gratis onderwijssysteem te financieren.

Op de eerste dag van de studentenprotesten werden 263 demonstranten gearresteerd. Jongeren gooiden molotovcocktails naar de politie, maakten barricades en staken een bus in brand. De Chileense regering heeft gewaarschuwd dat een speciale noodwet zal worden gebruikt om geweldplegers streng te straffen.