Geritsel van insecten

cd pop Martyn: Ghost People ***

Voor zijn tweede cd heeft de Nederlandse danceproducer Martyn zich laten inspireren door techno, vertelt hij in interviews. Gelukkig heeft hij dat genre opgerekt en uitgediept. Martyn maakt instrumentale, elektronische dansmuziek die niet stampt maar schuifelt, en vooral lijkt ontstaan vanuit de zoektocht naar afwijkende maar vloeiende klanken. Dat levert vriendelijk klinkende tracks op. Afgezien van de bombastische opening, Love and Machines, is Ghost People een reis langs iets wat lijkt op het versterkte geritsel van insecten, vervormd gebrom en een enkel marcherend ritme.

Martyn, die tegenwoordig in Amerika woont en zijn cd uitbracht via het label van collega Flying Lotus, heeft de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd als remixer en performer. Op zijn eigen cd laat hij de geluiden van alle kanten op elkaar botsen en transformeren tot iets anders. Zo pulseren de nummers voort, in voortdurende ontwikkeling. Het maakt een track als het toepasselijk genaamde Horror Vacui bijzonder opwindend.

Martyn treedt op ihkv Amsterdam Dance Event, 21/10 Trouw, Amsterdam.