‘Gaddafi stierf aan schotwond in hoofd door spervuur’

Caption: Libyan leader Muammar Gaddafi delivers a speech at the Paris UNESCO headquarters in this December 11, 2007 file photo. Gaddafi died of wounds suffered on October 20, 2011 as fighters battling to complete an eight-month-old uprising against his rule overran his hometown Sirte, Libya's interim rulers said. His killing, which came swiftly after his capture near Sirte, is the most dramatic single development in the Arab Spring revolts that have unseated rulers in Egypt and Tunisia and threatened the grip on power of the leaders of Syria and Yemen. REUTERS/Jacky Naegelen/Files (FRANCE - Tags: POLITICS)
Caption: Libyan leader Muammar Gaddafi delivers a speech at the Paris UNESCO headquarters in this December 11, 2007 file photo. Gaddafi died of wounds suffered on October 20, 2011 as fighters battling to complete an eight-month-old uprising against his rule overran his hometown Sirte, Libya's interim rulers said. His killing, which came swiftly after his capture near Sirte, is the most dramatic single development in the Arab Spring revolts that have unseated rulers in Egypt and Tunisia and threatened the grip on power of the leaders of Syria and Yemen. REUTERS/Jacky Naegelen/Files (FRANCE - Tags: POLITICS) Moammar Gaddafi op archiefbeeld, december 2007. Foto Reuters / Jacky Naegelen

De verdreven Libische leider Moammar Gaddafi is overleden aan een schotwond in zijn hoofd. Hij stierf kort na zijn gevangenneming in het ziekenhuis.

Dat heeft de Libische premier van de interim-regering, Mahmoud Jabril, bekendgemaakt. Hij baseert zich op een forensisch onderzoek dat kort na het overlijden van Gaddafi uitgevoerd werd, meldt persbureau Reuters. De kolonel liep de wond op tijdens een vuurgevecht tussen rebellen en loyalisten nadat zijn konvooi door een Franse Mirage en een Amerikaanse drone werd aangevallen.

Volgens Jabril had de gewonde Gaddafi zich verschanst in een riool en verzette hij zich niet bij zijn gevangenneming. Tijdens zijn transport werd Gaddafi geraakt door een kogel in zijn rechterarm maar had hij geen andere verwondingen, aldus Jabril. Volgens het onderzoek geraakte de vrachtwagen met de Libische leider in een spervuur van rebellen en loyalisten en raakte Gaddafi dodelijk gewond. Tegenover CNN verklaart de forensische arts echter dat hij nog geen sectie heeft kunnen plegen op de overleden leider en dat daarom nog niet met zekerheid gezegd kan worden hoe Gaddafi is gestorven.

Eerder vanavond bevestigde de Nationale Overgangsraad ook dat zoon Mutassim Gaddafi inderdaad dood is. Zijn lichaam werd, net als dat van zijn vader, overgebracht naar Misrata.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld