Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Overgangsraad: Gaddafi gevangengenomen in Sirte en overleden aan verwondingen

In Sirte is de verdreven Libische leider Moammar Gaddafi gevangengenomen. Hij zou zijn overleden aan zijn verwondingen. Dat melden functionarissen van de Libische Overgangsraad.

Volg voor de laatste updates ons liveblog.

De berichten komen van de Libische staatstelevisie, maar ook Reuters en AFP melden op basis van bronnen binnen de Overgangsraad dat Gaddafi in Sirte is opgepakt. Bij de arrestatie zou Gaddafi gewond zijn geraakt aan beide benen, meldt Abdel Majid, functionaris van de Overgangsraad, aan persbureau Reuters.

“Hij is gevangen. Hij is gewond aan beide benen, maar kan nog ademhalen. Hij had een kaki pak aan en een tulband op zijn hoofd. Hij weggevoerd met een ambulance.”

Een hooggeplaatste militaire functionaris van de Overgangsraad heeft Reuters laten weten dat Gaddafi inmiddels zou zijn overleden aan zijn verwondingen.

‘Gaddafi werd gepakt tijdens vlucht’

Volgens functionaris Abdel Majid van de overgangsraad werd Gaddafi gevangen genomen toen hij Sirte probeerde ontvluchten in een konvooi. Dat konvooi werd door gevechtsvliegtuigen van NAVO aangevallen. Verslaggevers van persbureau Reuters hebben een strijder van de Overgangsraad gesproken die heeft gezien hoe Gaddafi werd gearresteerd. Bij zijn aanhouding zou hij “Schiet niet, schiet niet!” hebben geroepen.

‘Iedere Libiër wil hem berecht zien’

De minister van Informatie van de Overgangsraad, Mahmoud Shammam, verscheen op Al Jazeera. Hij zinspeelde wel op het gevangennemen van Gaddafi, maar weigerde het te bevestigen.

Op de vraag wat er met Gaddafi zou gebeuren, mocht hij daadwerkelijk zijn gepakt, antwoordde hij:

“We gaan hem berechten. We hangen zijn lichaam niet op straat - hij krijgt het eerlijke proces dat hij Libiërs altijd ontzegd heeft. Ik denk dat iedere Libiër hem berecht wil zien.”

‘Ze zullen hem snel laten zien’

Als Gaddafi daadwerkelijk gepakt is, dan zullen ze hem snel laten zien, denkt Carolien Roelants, Midden-Oostendeskundige van NRC Handelsblad:

“We moeten het nog afwachten. De rebellen (en later de overgangsraad) hebben vaker geroepen dat mensen gevangen waren, of steden gevallen. Later moest dat dan weer moeten ingetrokken. Maar áls hij gepakt is, dan zal de definitieve bevestiging niet lang op zich laten wachten. Dan zullen ze hem binnenkort vol trots laten zien.”

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kan de berichtgeving nog niet bevestigen. Premier Rutte heeft laten weten de arrestatie van Gaddafi ‘goed nieuws’ te vinden, als het daadwerkelijk zo is. De Russische president Medvedev heeft laten weten dat het Libische volk moet beslissen over het lot van Gaddafi.

Vandaag laatste bolwerk ingenomen

Het laatste overgebleven bolwerk van de verdreven Libische leider Moammar Gaddafi kwam vandaag in handen van het Libische verzet. Na wekenlange gevechten tussen strijders van de Libische Nationale Overgangsraad en pro-Gaddafi krachten werd vandaag de nieuwe vlag van het land gehesen in Sirte.