film

scene uit de film The Guard (2010) FOTO: eOne Entertainment

The Guard

Een natie van ongeneselijke kletsmajoors, de Ieren. Al is hun gepraat vooral spel, dubbele bodem en rookgordijn. De Ierse politiesergeant Gerry Boyle (Brendan Gleeson) beantwoordt aan al die Ierse clichés. Geen slechte vent, wel amoreel. Zijn tegenspeler is de FBI’er Everett (Don Cheadle). Twee tegenpolen die in de politiefilm The Guard nooit echt vrienden worden. In The Guard zet regisseur McDonagh genreclichés vederlicht naar zijn hand en tot in de kleinste bijrollen tref je markante en originele personages.

Turin Horse

Het weergaloze The Turin Horse, dat in februari op het Filmfestival Berlijn verdiend werd bekroond met een Zilveren Beer, opent met een voice-over die een anekdote vertelt over hoe Nietzsche een koetsier een paard zag afranselen. Het verhaal wil dat Nietzsche zich wenend om de hals van het paard wierp en krankzinnig werd. Regisseur Béla Tarr is niet alleen een van de grootste cineasten van deze tijd, maar ook degene die net als Nietzsche het meest somber over de menselijke natuur is. De verzadigde zwart-witfotografie van Fred Kelemen is hypnotiserend en schilderachtig. Zoals in al zijn films is ook in The Turin Horse de kern van het leven teruggebracht tot overleven: slapen, opstaan, water halen, uit het raam staren, eten en weer naar bed.

Contagion

Regisseur Steven Soderbergh filmt in zijn Contagion een wereldwijde virale pandemie. En er is nog niet gehoest of de eerste slachtoffers vallen al, schuimbekkend en stuiptrekkend. Ze worden gespeeld door sterren die alleen maar even komen sterven. Zoals Gwyneth Paltrow, al binnen tien minuten op de sectietafel. Contagion is een en al ‘chaos cinema’, zoals de nieuwste trend in de actiefilm heet: nerveus gefilmd en hectisch gemonteerd, de spanning vergrotend. De hoofdpersonen zijn een vader die zijn dochter wil redden (Matt Damon), en een blogger die de wereld wil redden (Jude Law). De desoriëntatie van zo’n pandemie weet Contagion perfect invoelbaar te maken.

The Ides of March

De democratische gouverneur Morris (George Clooney) is op campagne in de staat Ohio. Hoewel Clooney een belangrijke bijrol heeft, gaat de film over zijn persofficier Meyers (aanstormend talent Ryan Gosling). Meyers heeft een blind geloof in Morris, een vertrouwen dat beschaamd zal worden. The Ides of March is de verfilming van het toneelstuk Farragut North van Beau Willimon over het moderne politieke spel waar loyaliteit een vloeibaar begrip is en vriendschap niet bestaat. Het verrast niet dat acteur Clooney uitstekende prestaties aan zijn cast ontlokt. Jammer dat hij weinig nieuws meldt over de politiek.

Rite du Cinema

In ‘Rite du Cinema’ draait Willem Jan Otten Un condamné à mort s’est échappé over een geplande ontsnapping uit een Gestapogevangenis. Voor de serie selecteerde Otten tien films. Otten leidt de films in, en gaat na afloop in gesprek met een gast. Op maandag 24 oktober 20u in De Balie Amsterdam is dat Peter Delpeut, cineast en auteur.

www.debalie.nl